19.07.2024.

09:24

Foto: Informer

Vesti

Vejp u apoteci i to samo uz recept: Deca u Srbiji puše čak i u učionicama

Dok će maloletnicima kupovina vejpa biti moguća samo uz lekarski recept u malobrojnim apotekama koje pristaju da ga prodaju, na drugom kraju sveta, u zemlji Srbiji đaci ovaj najčešće nikotinski proizvod konzumiraju u školskim učionicama.

Iako je u školama zabranjeno pušenje, kako cigareta, tako i među đacima sve popularnijih proizvoda kao što su vejp, paf, nikotinske vrećice i snus, a odnedavno je njihova prodaja zabranjena maloletnicima, svedoci smo da se ovaj proizvod masovno koristi među mlađom populacijom, naročito u školskom okruženju.

Tako je nedavno nastavnicu muzičkog vaspitanja u Osnovnoj školi "Vasa Pelagić" u Beogradu napao učenik zbog toga što ga je uputila na razgovor kod razrednog starešine i direktora jer ga je zatekla da u učionici puši vejp.

Svaki deseti tinejdžer puši

Koliko je konzumacija nikotina u različitim oblicima uzela maha u Srbiji govore podaci koje je nedavno objavio "Batut".

Svaki deseti (10,2 odsto) učenik uzrasta 11, 13 i 15 godina konzumira cigarete, pokazuje istraživanje Instituta "Batut" o ponašanju u vezi sa zdravljem dece školskog uzrasta u Srbiji 2022. godine.

Elektronske cigarete ili popularno nazvane "vejp" je bar jednom probalo 18,4 odsto odraslih u Srbiji, i to su u najvećem procentu osobe starosti od 25 do 34 godine, podaci su iz istraživanja prošle godine.

Međutim, osim e-cigareta, proizvodi kao što su snus (duvanski proizvodi za oralnu upotrebu) i nikotinske kesice (sadrže nikotin bez duvana), sve su popularniji među mladima.

Naime, rezultati "Batutovog" istraživanja iz 2022. godine pokazuju da je elektronske cigarete, odnosno vejp bar jednom tokom života probao svaki peti (20,8 odsto) petak i sedmak, kao i učenik prvog razreda srednje škole (19,7 odsto dečaka i 18,4 odsto devojčica). Ipak, najveća upotreba e-cigareta je među dečacima prvog razreda srednjih škola (30,6 odsto).

Počinju sa 13 godina

SZO je tim povodom zabrinuta i zbog porasta konzumiranja elektronskih cigareta među decom. To je bio povod Udruženja "Roditelj" koje je pre godinu i po dana sprovelo istraživanje o upotrebi vejpova među najmlađima. I tada je donja granica za korišćenje elektronskih cigareta bila 13 godina.