19.07.2024.

09:37

Foto: printscreen RTS

Vesti

Marina dobila novu jetru: "Zagrliću svoju ćerku, nju sam ostavila da me čeka"

Marinu Cmiljanović iz Lazarevca, koja je dobila novu jetru, posetila je ekipa RTS-a.

Marina je učiteljica i vaspitačica iz Lazarevca, kojoj je jedno "da" - produžilo život.

Marina se 18 godina borila s teškom bolešću. Jetra joj je transplantirana u noći između 8. i 9. jula. Kaže da nema nikakve bolove i da nije očekivala da će se tako dobro osećati i da ima više energije.

"Kad su me pozvali, znala sam da je to možda moja šansa!"

Dodaje da je bila zbunjena kad su je pozvali iz Univerzitetskog kliničkog centra Srbije

Informer

"Bila sam zbunjena, očito nisam očekivala, jer se transplantacije jedno vreme nisu ni radile. I šokirana i u isto vreme sam se uplašila. Bila sam srećna", priča učiteljica Marina.

Prvo što će uraditi kad izaće iz bolnice: "Zagrliću svoju ćerku, nju sam ostavila da me čeka!"

Marina poručuje ljudima, pre svega koji su na listi čekanja da ne gube nadu, da će i njihov trenutak doći, da je sve u svoje vreme prosto. 

Zahvalnost porodicama koje daju saglasnost

Jelena Vrućinjić-Kozić, anesteziolog ističe da su transplantacije jetre zahtevne, ali da je u Marininom slučaju sve dobro prošlo.

"Transplantacija je trajala jedno šest sati, bilo je dobro. Marina je posle duge pauze naš prvi pacijent i brzo će kući", kaže doktorka.

Podseća da se transplantacija jetre radi u Kliničkom centru od 2013. godine i da su do pre tri godine uradili 60 transplantacija. Imali su pauzu od 2021. godine, od oktobra, kada je urađena poslednja. 

Posebno ističe da je reč o jednom organizovanom timu koji ima mnogo ljudi.

"I jedna velika zahvalnost porodicama koje su dale saglasnost. Jer bez njih, evo i Marine, ničega ne bi bilo. Tako da njihovo da stvarno znači - da. Ne nama kao lekarima, nego pacijentima. Znači uek jedno da", poručuje Vrućinićeva Kozić.