Autor: Informer.rs

19.07.2024.

15:12 >> 15:56

Foto: tik tok printscreen

Vesti

Astrofizičarka Aleksandra iznela oprečan stav: Kakve su zapravo posledice ukoliko ne koristite zaštitni faktor! (VIDEO)

Na ovo je upozorila i mlada astrofizičarka Aleksandra Dragović (25) koja je, kako je Kurir ranije pisao, na doktorskim studijama na Kembridžu, gde je angažovana i kao naučni istraživač.

S obzirom da je veoma aktivna na društvenim mrežama, rešila je da snimi i jedan edukativni video o štetnosti sunca.

- Prošli put kada sam napravila video o tome kako je sunce smrtonosan laser i kako sunčanje šteti vašu kožu trajno, svi su bili u fazonu, naše baba i dede su radile na njivi, ceo dan i ništa im nije. Hajde da pričamo o dve stvari. Pod jedan, vaše bake i deke su imali ozonski omotač - navela je Dragovićeva.

Dodala je da mi sada nemamo ozonski omotač, jer je uništen.

- Ozonski omotač blokira veći deo UVA i UVB zračenja. Sunce je bilo štetno i tada, ali je mnogo štetnije sada. Ali ako mi i dalje ne verujete da je zaštita od sunca bitna, pogledajte kožu ove bake u delovima gde je bila izložena suncu i delovima gde nije bila izložena suncu - rekla je ona.

Priložila je fotografiju jedne bake.

- Delovi koji su bili pokriveni maromom i kosom itd. Ponovo, obratite pažnju na razliku. Ovu sliku je postavila Zlata, ovo je njen Instagram profil i ovo je zapravo njena baka i slika je uslikana kada je imala 96 godina. - zaključila je ova mlada astrofizičarka.