20.07.2024.

09:16

Foto: Shutterstock

Vesti

Vrućine kroje nuždu: Jagma za ventilatorima i niko ne pita za cenu

Mušterije ne pitaju za cenu, a mnogi bi da kupe više komada. Liste za ugradnju i popravku klima-uređaja su duge i do majstora je teško doći.

Već nekoliko dana jedan Beograđanin pokušava da pronađe ventilator. Pretražuje sajtove, oglase, obilazi prodavnice i uglavnom dobija isti odgovor.

Kaže da je teško doći do ventilatora, a jedan klima-uređaj ne može da mu rashladi druge prostorije u stanu.

Crveni, sivi, beli, stoni ili na nogicu, otkako je počeo vreli talas, ventilator se više ne bira, ne pita se ni za model, ni za tehničke karakteristike, a nije važna čak ni cena.

Predrag Brujić iz jedne od prodavnica tehničke robe kaže da mušterije ne pitaju za cenu.

"Jedino merilo je ‘dajte mi ventilator odmah da ga odesem kući, da ga upalim i da se rashladim‘", navodi Brujić.

Kako dodaje, ljudi su se na početku sezone, kad nisu bile ovolike vrućine, zanimali za dekorativne ventilatore, metalne, plastične, stone.

Rekordno su visoke temperature ovih dana, ali i prodaja ventilatora. Gotovo hiljadu se proda dnevno u većim lancima prodavnica tehničke robe.

Brujić napominje da nijedna prodavnice nije spremna da toliki broj mušterija momentalno želi da kupi dva, tri ili pet ventilatora. "Kontinuirano dobijamo ventilatore, ali oni se već u roku od pola sata, sat rasprodaju."

Ukazuje na to da je potražnja izuzetno visoka i da prodavci nisu u mogućnosti da dnevno obezbede hiljadu ventilatora.

Stigne po 100 do 200 komada i oni se već do popodne rasprodaju.

Cene se kreću od dve do 22.000 dinara. Ovi najskuplji koštaju skoro kao klima-uređaj, ali i oni se kupuju jer rashlađenje donose odmah, a na montažu rashladnog sistema se čeka i do dve nedelje.