20.07.2024.

10:05

Foto: Miroljub Mihailović Piki

Vesti

Hitna pomoć po ceo dan dovozi pacijente sa šlogom: Ove simptome nikako ne ignorišite!

- Uvek kad su ekstremne razlike u temperaturama, bilo da je previše toplo ili previše hladno, povećava se broj pacijenata sa akutnim moždanim udarom. Ovde dolaze urgentni pacijenti sa akutnim moždanim udarom, ali i starija populacija, tačnije, pacijenti koji su imali ranije moždani udar i brojne druge bolesti. Iako nemamo zvaničnu statistiku, prema našem osećaju, obim posla povećan je za oko 50 odsto ovih dana - izjavila je juče doktorka Golubović.

Simptomi moždanog udara, odnosno šloga

Kako navodi, simptomi sa kojima se najčešće pacijenti javljaju su:

- oduzetost ili slabost jedne polovine tela
- iskrivljenost jedne polovine lice
- problem sa govorom i izgovaranjem reči, kao i sa razumevanjem govora

- Međutim, to nije sve - ističe dr Golubović i dodaje da ima i onih koji se javlju sa simptomima:

- vrtoglavice
- mučnine
- povraćanja

- To su, takođe, simptomi akutnog moždanog udara. Javljaju se i pacijenti sa raznim pogoršanjima starih tegoba, koji su ranije preživeli moždani udar, kao i pacijenti koji su po ovim vrućinama kolabirali i dehidrirali - kaže dr Golubović.

"Pacijenti u četrdesetim godinama najčešći"

Moždani i srčani udar ne zaobilaze ni mlade ni stare u poslednje vreme.

- Najmlađi pacijenti u ovom periodu imaju oko 40 godina, međutim, najmlađi pacijent koga smo lečili bila je tinejdžerka od 19 godina, a najstarija osoba koja je lečena ovde bio je pacijent od 115 godina - kaže dr Golubović.

Brojne su tegobe sa kojima se građani javljaju ovih dana.

- Pacijenti koji su imali moždani udar imaju brojne internističke i druge bolesti poput hipertenzije, pa tu često dolazi do oscilacije i varijacije krvnog pritiska. Takođe, i dijabetičari imaju oscilacije vrednosti šećera u krvi, ali su prisutni i poremećaji srčanog ritma. U ovakvim situacijama potrebno je odmah da se javite lekaru - kaže dr Golubović .

Kako savetuje dr Golubović, primarno je da se pacijenti pridržavaju svih propisanih mera zaštite.

- Ono što je primarno za naše pacijente, koji su starije životne dobi, je da po ovim vrućinama ne izlaze napolje, da borave u rashlađenim prostorijama, da se redovno hidriraju. To, naravno, važi i za mlađe, ali mlađi su i zdraviji, uslovno rečeno. Čisto neke mere zaštite, da se nosi šira, laganija, svetlija odeća i obavezna hidratacija - kaže dr Golubović.

Vrućine, povišen pritisak i masnoće - visok rizik za srčani i moždani udar

I neurolog dr Aleksa Pejović najavio je da će ove nedelje biti mnogo gora situacija kada su u pitanju neurološki pacijenti.

Povišen krvni pritisak u kombinaciji sa povišenim masnoćama, ali i lošom ishranom, stesnim životom i bez fizičke aktivnosti dobitna je kombinacija za srčani ili moždani udar.

- Visoke temperature opasne su za nervni sistem, evo recimo, prkjuče u Urgentnom centru je većina pacijenata koja je došla zapravo i tražila pomoć neurologa. Njihove tegobe mogle su da se dovedu sa povišenom telesnom temperaturom, odnosno ambijentalnom, jer povišena ambijentalna temperatura se dosta ispoljava na zdravlje i to u vidu srčanog i moždanog udara - rekao je nedavno dr Pejović.