20.07.2024.

12:28

Foto: Er Srbija

Vesti

Pobedili izazov: Avio saobraćaj juče bio otežan, ali Er Srbija je obavila sve planirane letove

Najveći problemi su zabeleženi na aerodromima u Španiji, kao i u Berlinu, Amsterdamu i Cirihu, kašnjenja pojedinih letova Er Srbije uzrokovano globalnim tehnološkim problemima izazvala su dalja fazna kašnjenja i gubljenje slotova, usled čega je postojala opasnost od isticanja radnog vremena posada i zatvaranja nekih od aerodroma sa kojih leti srpska avio-kompanija.

"Zahvaljujući uspešnom kriznom planiranju i organizaciji resursa, Er Srbija je obavila sav planirani saobraćaj, bez otkazivanja letova", navode u kompaniji.

Dodaju da su jučerašnji globalni tehnološki problemi sa softverom izazvali pravi kolaps u putničkom avio-saobraćaju širom planete i da je prema podacima renomirane analitičke kompanije specijalizovane za avijaciju Cirium, od 110.000 planiranih letova na celom svetu, otkazano više od 5.000, odnosno svaki dvadeseti.

Pored toga, prema podacima specijalizovane platforme za praćenje letova u realnom vremenu FlightAware, od pomenutog broja letova kasnilo je više od 42.000, odnosno oko 38 odsto.

Kada je reč o putničkom avio-saobraćaju u Srbiji, i pored velikih izazova, Er Srbija je uspela da organizuje saobraćaj tako da je obavila sve planirane letove i nije morala da otkaže nijedan let.

Uz nekoliko manjih odstupanja od planiranog reda letenja, takav trend nastavljen je i danas.

Er Srbija se juče izvinila putnicima zbog odstupanja od planiranog reda letenja pojedinih letova, do kojih je došlo zbog okolnosti koje su bile van kontrole srpske nacionalne avio-kompanije, a svi putnici koji su eventualno izgubili svoje konekcije, preusmereni su na alternativne letove.

Tagovi: