Autor: Informer.rs

20.07.2024.

13:12

Foto: Ministarstvo odbrane

Vesti

Postanite i vi Kobra! Javni konkurs za prijem u specijalce VS - svi detalji: Kako se prijaviti, kolika je plata!

Ovaj konkurs, poručuju, pruža jedinstvenu priliku za sve hrabre, fizički sposobne i motivisane građane Srbije da postanu deo profesionalnih vojnika u ovim specijalnim jedinicama. Ipak, ono što sve zainteresovane zanima jeste do kada mogu da se prijave, koji su uslovi ovog konkursa, i kolika je plata!

Do kada traje konkurs

Rok za podnošenje prijave na konkurs za prijem lica iz građanstva u 72. brigadu za specijalne operacije i Odred vojne policije specijalne namene "Kobre" ističe 31. jula.

Kolika je početna plata

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva odbrane, početna plata onih koji uspešno savladaju obuku i budu primljeni na pozicije specijalac protivterorista i diverzant iznosi početnih 220.000 dinara.

Informer

 

Ko donosi odluku o prijemu u vojnu službu

- Kandidati koji zadovolje propisane opšte i posebne uslove konkursa, biće upućeni na odgovarajuća medicinska testiranja i psihološke procene, a zatim i na provere fizičkih sposobnost. Nakon ispunjavanja rigoroznih zdravstvenih, psiholoških i bezbednosnih kriterijuma, kandidati će biti upućeni na selektivnu obuku, koja se sastoji iz više eliminacionih faza - stoji u saopštenju.

Sa izabranim kandidatima zaključuje se ugovor o radu na određeno vreme i primaju se naredbom nadležnog starešine u profesionalnu vojnu službu u svojstvu profesionalnog vojnika na period od šest meseci, uz mogućnost produženja ugovora o radu na period do tri godine i obnavljanja istog.

Kako i gde se podnosi prijava

Podnošenje prijave se vrši slanjem tražene dokumentacije na adresu VP 8486 Pančevo, Jabučki put bb, 26000 Pančevo, sa naznakom „za javni konkurs”. Lična dostava prijava može se izvršiti u delovodstvu VP 8486 Pančevo, Pančevo.

Informer

 

Koje dokumente je potrebno dostaviti

Za sva radna mesta prilažu se sledeći dokazi:

- prijava na javni konkurs

- kratka biografija

- original ili overena fotokopija diplome kojom se potvrđuje zahtevana stručna sprema, odnosno stečeno propisano zvanje (ne starija od šest meseci)

- uverenje o državljanstvu (original – ne starije od šest meseci)

- izvod iz matične knjige rođenih (original ili fotokopija overena kod javnog beležnika)

- uverenje nadležnog suda da se protiv kandidata ne vodi krivični postupak zbog krivičnog dela za koje se goni po službenoj dužnosti (original – ne starije od šest meseci)

- uverenje nadležnog organa MUP-a da kandidat nije krivično osuđivan kaznom zatvora u trajanju od najmanje šest meseci (original – ne starije od šest meseci)

- uverenje državnog organa u kojem je kandidat bio na službi da mu radni odnos u državnom organu nije prestao zbog povrede dužnosti iz radnog odnosa (samo za lica koja su bila zaposlena u državnoj službi)

Informer

 

- dokaz o završenoj vojnoj obuci sa oružjem, za lica koja su je završila

- drugi podaci od značaja za prijem u svojstvu profesionalnog vojnika (diplome sa značajnijih sportskih takmičenja, diplome ili sertifikati o osposobljenosti za neku od borilačkih veština, vozačka dozvola „B” ili „C” kategorije, diploma ili sertifikat o poznavanju stranog jezika i slično)

- potvrda – uverenje nadležnog regionalnog centra Ministarstva odbrane o uvođenju u vojnu evidenciju (za kandidate koji nisu završili vojnu obuku sa oružjem)

Svi dokumenti prilažu se u originalu ili u fotokopiji koja je overena kod javnog beležnika.

Izuzetno u gradovima i opštinama u kojima nisu imenovani javni beležnici dokazi mogu biti overeni u osnovnim sudovima, sudskim jedinicama, prijemnim kancelarijama osnovnih sudova, odnosno opštinskim upravama kao povereni posao.

Sve neblagovremene, nedopuštene, nerazumljive ili nepotpune prijave i prijave uz koje nisu priloženi svi potrebni dokazi u originalu ili fotokopiji overenoj u opštini, sudu ili kod javnog beležnika biće odbačene rešenjem.

Uslovi konkursa

koje svi koji se prijave na ovaj konkurs su sledeći:

- da su punoletni državljani Republike Srbije

- da su zdravstveno i psihofizički sposobni za službu u Vojsci Srbije

- da imaju srednju stručnu spremu

- da im ranije nije prestajao radni odnos u državnom organu zbog teže povrede dužnosti iz radnog odnosa

- da nisu stariji od 30 godina u trenutku prijave na javni konkurs

- da se protiv njih ne vodi krivični postupak zbog krivičnog dela za koje se goni po službenoj dužnosti i da nisu osuđivani na kaznu zatvora od najmanje šest meseci

- da su bezbednosno provereni i da nema bezbednosnih smetnji za prijem na radna mesta na koja konkurišu

- da su završili vojnu obuku sa oružjem

Posebni uslovi:

- da su plivači

Prvi krug selekcije - validna prijava

Za sva formacijska mesta izvršiće se selekcija po sledećim aktivnostima: završeni nivo školovanja, osnovna psihološka procena kandidata, medicinsko-zdravstvena procena, ulazna provera fizičke sposobnosti, bezbednosna provera i selektivna obuka.

Na osnovu ukupnih rezultata sa selekcije, između kandidata koji su uspešno završili selekciju izvršiće se odabir kandidata za popunu "Kobrama" i u 72. brigadi za specijalne operacije.

- Kandidati čije su prijave blagovremene, dopuštene, razumljive, potpune i uz koje su priloženi svi dokazi i koji ispunjavaju sve uslove za zaposlenje na formacijskim mestima za koja konkurišu biće upućeni u nadležne vojnozdravstvene ustanove na ocenu zdravstvenih sposobnosti, koja uključuje i psihološku procenu kapaciteta - navodi se u tekstu konkursa.

Drugi krug selekcije - provera kandidata

Kada pristignu sve prijave, i prihvate se one validne sledi provera kandidata koja nije nimalo jednostavna, a o datumu, vremenu i mestu obavljanja procene kandidati će biti blagovremeno obavešteni telefonskim putem na brojeve telefona koje su naveli u svojim prijavama ili putem mejla na imejl adrese navedene u prijavama.

Prvo se obavlja provera zdravstvenih sposobnosti, a kandidati su u obavezi da ponesu izvod iz zdravstvenog kartona na propisanom obrascu, popunjen i overen od izabranog lekara.

Ako ne prođu zdravstvenu proveru, gube mogućnost da učestvuju u izboru, a ako je prođu onda sledi psihološka procena i ulaznu proveru fizičkih sposobnosti koju moraju da savladaju uspešno ili gube pravo na dalje učešće u izbornom postupku.

Informer

 

Bezbednosna provera

Za kandidate koji su zadovoljili ocenu zdravstvenih sposobnosti procenu psiholoških kapaciteta i ulaznu proveru fizičkih sposobnosti, uz njihovu pisanu saglasnost, biće izvršena bezbednosna provera u skladu sa Pravilnikom o bezbednosnim proverama lica, koju obavlja Vojnobezbednosna agencija.

Obuka sa oružjem

Kandidati koji su završili odgovarajuću vojnu obuku sa oružjem upućuju se na selektivnu obuku u skladu sa odobrenim planom i programom i koja je takođe uslov za prijem. A oni koji nisu završili vojnu obuku sa oružjem biće upućeni na osnovnu vojnu obuku, a po uspešnom završetku upućuju se na selektivnu.

Kandidati koji nisu odslužili vojni rok sa oružjem dužni su pre prijavljivanja na konkurs da se jave nadležnom regionalnom centru Ministarstva odbrane radi uvođenja u vojnu evidenciju.

Ukoliko se kandidat ne odazove pozivu za selektivnu obuku u roku koji mu je određen, smatraće se da ne želi da stupi u profesionalnu vojnu službu. Sve eventualne troškove putovanja do Kasarne „Rastko Nemanjić”, ulica Jabučki put bb, 26000 Pančevo, radi realizacije osnovne vojne i selektivne obuke, snose kandidati koji su pozvani na obuku.

O datumu, vremenu i mestu realizacije osnovne vojne obuke i selektivne obuke kandidati će biti blagovremeno obavešteni na brojeve telefona koje su naveli u prijavama, pisanim putem ili putem mejla na imejl adrese navedene u prijavama.