20.07.2024.

13:45

Foto: Vrele gume

Vesti

"Stelantis" će u ponedeljak obeležiti početak proizvodnje električnog modela u Kragujevcu: Evo koliko će koštati nova "grande panda"

Na svečanosti u Kragujevcu, povodom početka proizvodnje električnog vozila, očekuje se prisustvo najviših državnih zvaničnika i predstavnika "Stelantisa".

Novi model napravljen je u dve verzije - električnoj i hibridnoj i iz Kragujevca će stići prvo u Evropu, zatim na Bliski Istok i u Afriku.

Kragujevački "medvedić" spada u automobile B segmenta ispod četiri metra dužine i prvi je u nizu modela nove porodice koja će svake godine lansirati novi model, sve do 2027.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da će sledeće nedelje u Kragujevcu biti organizovan veliki događaj povodom početka proizvodnje električnih vozila "Stelantisa", kao i da će za dva meseca početi serijska proizvodnja.

Vučić je rekao da će najpre početi probna proizvodnja, a za dva meseca i serijska proizvodnja električnih automobila u toj fabrici.

Na proslavi 125 godina od nastanka italijanskog proizvođača automobila "Fijat" u Torinu zvanično je 11. jula predstavljen i novi model "fijat grande panda", inspirisan modelom iz 1980-ih, koji ce biti proizvođen u fabrici "Stelantis" u Kragujevcu u Srbiji i kao električni i kao hibridni, saopštila je ranije ta kompanija.

Kako je navedeno, "fijat grande panda" označava povratak brenda "Fijat" na globalno tržište, a novi automobil je razvijen je na temelju tri ključna stuba: italijanskog dizajna, globalne platforme i lokalne relevantnosti.

U saopštenju se navodi da su održivost, inkluzivnost, jednostavnost i lepota vrednosti koje su oživele ovaj projekat, dok je dizajn inspirisan kultnom "pandom" iz osamdesetih godina prošlog veka, "plavim farmerkama" automobilske industrije, kao automobil društveno prihvatljiv za svakoga.

"Fijat grande panda" koštaće manje od 25.000 evra

Cena modela "fijat grande panda", kako je navedeno, počinje ispod 25.000 evra za potpuno električnu verziju.

Tako da bi bazni model na električni pogon, kako navode pojedini specijalizovani domaći mediji za automobilizam, kod nas mogao da košta oko 18.000 evra uz najavljene državne subvencije, za domaći model od 7.000 evra.