21.07.2024.

19:36

Foto: Pexels

Vesti

Evo kolike će penzije biti nakon povećanja! Predsednik najavio sjajne vesti

Penzionerima u Srbiji sledi novo povećanje penzija, i to najmanje za 10 odsto, najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić!

Prema njegovim rečima, u naredna dva meseca se mora doneti odluka o visini i danu isplate, pa, dodaje on, nova povećanja na račun mogu leći već od novembra.

Tako, na primer, penzija od oko 29.546 dinara nakon najavljenog povećanja iznosiće 32.500, primanja od 81.251 sada ći biti povećana na 89.376, dok će penzioneri koji primaju gotovo najveće iznose umesto 118.183, krajem godine dobiti 130.001 dinar (pogledajte tabelu).

Pored penzija, najavljeno je i znatno povećanje minimalne zarade, ali i različita povećanja plata u javnom sektoru. Predsednik je napomenuo i da je trenutni cilj da se do kraja avgusta sve pripremi za dalji rast plata i penzija.

- Želim da postavimo sve i idemo na povećanje plata i penzija, a da ne ubijemo poslodavce, da to bude stabilan napredak ljudi. Inflacija neće prelaziti četiri odsto, jul je bio lošiji zbog povećanja cena nafte, verujem da će u avgustu ići u rikverc, što će smanjiti inflaciju. To povećanje plata mora da bude veće, posebno penzija. To povećanje mora biti najmanje 10 odsto. U naredna dva meseca moramo doneti odluku da li će to stići u novembru, decembru ili januaru sledeće godine. Plate i penzije ne smeju da kasne - rekao je Vučić i dodao:

Informer

- Kada smo izvukli zemlju iz fiskalnog problema, krenulo je nabolje. Kada donosite takve odluke, lako je meni da sedim i svađam se sa opozicijom. Ali proleti dve, četiri, pet godina i kažete: "Šta sam uradio iza sebe, koje pruge, plate, penzije, kakav kurs dinara imamo?" Voleo bih da 2027. mogu da se bavim nečim drugim i da ostavim iza sebe nasleđe promenjene svesti velikog broja nas, dosta toga učinjenog!

Kaže i da će svakako biti znatnog povećanja minimalne zarade.
- Što se plata tiče, verujem da ćemo ići ne na linearno povećanje u javnom sektoru već će biti različite grupe, a mislim da, bez obzira na to što po broju radnih sati oni ne mogu da se porede sa drugim ljudima, mislim da moramo da idemo na znatno povećanje primanja u prosvetnom sektoru i to će biti naša ideja - naglasio je predsednik.

Da su ovo sjajne vesti i potvrda kontinuiteta državne politike za brigu o najstarijima koja je bila vidljiva i poslednje dve godine, smatra i predsednik Saveza penzionera Srbije Andreja Savić.

- Sa povećanjem penzija i starim, ali i novim, mislim da je država zaista na visini zadatka. Što se tiče paketa, ove godine su za njih odvojena znatna sredstva iz Republičkog fonda penzijskog i invalidskog osiguranja, a poslovi nabavke bili su povereni Savezu penzionera Srbije. Sve ovo je potvrda da se država na dostojanstven način odnosi prema penzionerima. Uz to je važno napomenuti i akcije besplatnog upućivanja na banjski oporavak, ulažući znatna sredstva koja su pomogla da se popravi standard materijalno najugroženijih penzionera - objašnjava Savić.
Podsetimo, penzije vanredno i redovno usklađivane su od 1. januara 2022. za 5,5 odsto, a onda u novembru iste godine za još devet procenata. U januaru 2023. su korigovane za 12,1 odsto, a od 1. oktobra iste godine za još 5,5 procenata. Od početka ove godine došlo je i do rekordnog povećanja od čak 14,8 odsto.

Povećanje penzija

Sadašnja penzija Penzija uz povećanje 10 odsto
29.546 32.500
45.775 50.352
81.251 89.376
103.410 113.751
118.183 130.001
* iznosi su u dinarima