22.07.2024.

09:54

Foto: Privatna arhiva

Vesti

Na mreži i 300mw iz RHE Bajina Bašta! Živković: Doprineće energetskoj sigurnosti Srbije u vreme verovatno nezapamćeno dugog toplotnog talasa

- Ponovo je u pogonu jedan agregat RHE "Bajina Bašta", pošto su završeni veliki remont dovodno-odvodnog sistema, revitalizacija kuglastih zatvarača oba agregata i sanacija kosog cevovoda elektrane. To znači još 300 megavata na mreži, koji će doprineti energetskoj sigurnosti Srbije u vreme verovatno nezapamćeno dugog toplotnog talasa koji je pogodio našu zemlju - poručio je generalni direktor „Elektroprivrede Srbije“ Dušan Živković. 

Kako je naveo, ovo će doprineti optimizaciji proizvodnih kapaciteta.

- Vraćanje na mrežu jednog agregata u ovde u Bajinoj Bašti, osim dodatne proizvodnje,  doprineće i optimizaciji proizvodnih kapaciteta kako bismo dodatne količine električne energije obezbeđivali po najpovoljnijim uslovima - rekao je Živković.

Informer

 

On je dodao da se istovremeno odvijaju radovi na revitalizaciji agregata R1. 

- Revitalizacija naše jedine reverzibilne hidroelektrane počela je posle 42 godine rada i  nije više mogla biti odlagana. Radovi na prvom agregatu biće završeni krajem novembra, a sledeće godine nas očekuje revitalizacija drugog agregata - naveo je prvi čovek EPS. 

Podsećamo, remontne aktivnosti u termo sektoru se sprovode u skladu sa planiranom dinamikom, a već sledeće nedelje na mreži će biti blok A6 u TENT. Početkom avgusta biće završen kapitalni remont bloka A1 u Kostolcu, a  pre početka grejne sezone biće završeni i kapitalni remonti TENT A2  i bloka B1 u Kostolcu.