22.07.2024.

10:48

Foto: Shutterstock

Vesti

Srbi se okreću drugačijem letovanju! Evo koje destinacije sada biraju

Posebno naglašava da je devizni priliv od turizma za prvih pet meseci ove godine bio milijardu i 43 miliona evra, što je čak 17 odsto više nego za isti period prošle godine.

Marija Labović ističe da srpski turisti tokom leta vole da odu na more, ali da statistika pokazuje da se sve češće odlučuju za odmor u Srbiji.

- Naša strategija je da promovišemo Srbiju na prvom mestu kao celogodišnju destinaciju.  Radimo vrlo intenzivne promotivne kampanje namenjene domaćim turistima upravo kako bi ih stimulisali i kako bi im pokazali kvalitet odmora u Srbiji - napominje Labovićeva.

Ocenjuje da se sve veći broj građana odlučuje za odmor u Srbiji zahvaljujući postignutim rezultatima u razvoju turizma.

Reč je o sve većim ulaganjima u destinacije, dodatnom sadržaju i sve boljoj infrastrukturi, posebno saobraćajnoj.

Međutim, navodi i da je zbog klimatskih promena poslednjih godina za mnoge prijatniji boravak u banjama i na planinama nego na moru.

Ukazuje da se trend putovanja menja, da se sve manje traže odmori koji traju dugo s morem i peskom, a da se sve više traže destinacije s manje vrućine i više prirode.

- Koje imaju dodatni sadržaj koji podrazumeva i spa, i velnes, aktivan odmor u prirodi,  dobru gastronomiju, i neprebukiranost destinacije. To su sve naše šanse koje mi ističemo i u skladu sa našim sloganom "Doživi Srbiju - naglašava direktorka Turističke organizacije.

Pored Zlatara, čiji su kapaciteti popunjeni 60 odsto, traži se odmor i na Zlatiboru, Divčibarama, Kopaoniku.

Takođe veliko je interesovanje za banje, naročito za Vrnjačku i Soko banju, Prolom, Lukovsku, Kuršumlijsku. Standardno. 

Posebno naglašava da je devizni priliv od turizma za prvih pet meseci ove godine u Srbiji bio milijardu i 43 miliona evra, što je čak 17 odsto više nego za isti period prošle godine. 

Podseća da je prošla godina bila rekordna kada je devizni priliv od turizma u pitanju koji je čak i Svetska turistička organizacija prepoznala kao najveći procentualni rast deviznog priliva u odnosu na 2019. godinu među svim destinacijama u svetu.

Informer

 

Prema realizovanim noćenjem inostranih turista, Rusi su na prvom mestu, zatim iz Turske, Bosne i Hercegovine,Kine, Hrvatske, Crne Gore,  Nemačke, Rumunije, Bugarske.

- Svakako da nam dosta raste i broj turista iz Sjedinjenih Američkih Država. Oni su nam u top 12 po realizovanim noćenjima i po potrošnji su u top 10 inostranih turista. Što je jako bitno. Što je jako važno - ističe Labovićeva.

Napominje i da sada postoje dva direktna leta za Njujork i Čikago.

- Očekujemo u narodnom periodu da nam dodatno raste broj turista iz Kine s obzirom da od 30. septembra kreće direktan let između Beograda i Gvanđoa, našim avioprevoznikom `Er Srbije". Kada dodamo i činjenicu da nemamo viznii režim za turista, očekujemo dalji porast gostiju -  zaključuje direktorka Turističke organizacije Srbije.