22.07.2024.

15:46

Foto: Instagram video printscreen

Vesti

Obavezno posetite Arhiv Srbije! Do 28. jula imate priliku da vidite istorijsko blago! (VIDEO)

Ljudi će imati priliku da vide istorisjko blago, a o čemu se radi pogledajte u objavi Nikole Selakovića i ministarstva kulture.

"Od utorka, 23. jula do nedelje 28. jula 2024. godine posetite Državni arhiv Srbije i pogledajte originale austrougarskog Ultimatuma Srbiji, koncept Odgovora Vlade Kraljevine Srbije na Ultimatum i Telegram objave rata koji se nalazi u Uneskovom Registru „Sećanje sveta“.

Republika Srbija i Republika Srpska zajedno obeležavaju 110 godina od početka Prvog svetskog rata u skladu sa odlukama Svesrpskog sabora 8. juna ove godine i ova važna istorijska dokumenta biće pored srpske prestonice, izložena i u Republici Srpskoj.

U obeležavanju 110. godišnjice od početka Prvog svetsko rata pored Državnog arhiva Srbije i Arhiva Republike Srpske, učestvuju „Istorijski arhivi“: Vojvodine, Kosova i Metohije, Bela Crkva, Valjevo, Vranje, Zaječar, Zrenjanin, Sombor, Pančevo, Šumadije, Kraljevo, Negotin, Kruševac, Niš, Leskovac, Novi Pazar, Prokuplje, Sremska Mitrovica, Užice, Čačak, Smederevska Palanka, Kikinda, Smederevo, Požarevac, ali i Arhiv Republike Srpske sa sedištem u Banja Luci kao i u svojim kancelarijama u Doboju, Trebinju, Zvorniku i Foči.

Zajedno negujemo kulturu sećanja jer smo jedan narod, srpski narod.
Živela Srbija, živela Srpska!", piše u ovoj objavi.