23.07.2024.

10:20

Foto: Shuterstock

Vesti

Nestašica vode na Halkidikiju: Najugroženije letovalište gde sve vrvi od Srba

Prema pritužbama meštana, u okolini već nedelju dana nema stabilnog vodosnabdevanja, a kada voda dođe to je samo nekoliko sati dnevno uz minimalni pritisak.

Posebno je pogođeno mesto Pefkohori.

Nakon što je portal makthes.gr kontaktirao opštinske vlasti, gradonačelnica Anastasija Halkja priznaje da postoji veliki problem sa vodosnabdevanjem jer vode, kako kaže, zaista nema dovoljno.

Iz opštine apeluju na razumno korišćenje vode i pozivaju ljude da ne zalivaju dvorišta, ne peru automobile i slično, jer opština ne može da podmiri povećane potrebe za vodom tokom leta.

Napominje se da je opština Kasandra najposećenija opština Halkidikija.

Iz opštine kažu da su već preduzeli dva koraka u cilju rešavanja problema - od prošle godine godine započet je projekat desalinizacije vode sa ciljem da se ojačaju rezervoari i poveća raspoloživa količina vode. Ovaj projekat je u toku i očekuje se da će biti završen sledeće godine, verovatno pre leta.

Osim toga u toku je i evropski program u kojem učestvuju samo tri opštine u Grčkoj, uključujući opštinu Kasandra, a tiče se holističkog upravljanja vodnim resursima i može biti definitivno rešenje za ovaj problem. Projekat se odnosi na mrežu čitavog regiona i očekuje se da će biti završen u roku od pet godina.

Problemi i na Sitoniji

Problem nestašice vode i povećane potražnje za vodom tokom letnjih meseci muči mnoga područja Halkidikija. Opština Sitonija je stoga odlučila da uvede zabranu zalivanja travnjaka petkom, subotom i nedeljom, prenosi "Parallaximag.gr".

Kako ističe zamenik gradonačelnika Dimitrios Zafiris, prekršioci će biti kažnjeni veoma visokim kaznama.

"Nažalost, koliko god dobro mislili da smo se pripremili, ovog leta je posebna situacija - dugotrajna suša u kombinacijia sa stalnim povećanjem broja turista u našoj opštini, stvorila je probleme sa nestašicom vode u nekim naseljima. Ovaj problem je pogoršan kontinuiranim nestankom struje i neprekidnim kvarovima u zastareloj mreži. Zbog toga smo odlučili da preduzmemo mere kako bismo se izborili sa veoma teškim periodom koji je pred nama", rekao je on apelujući na razumno korišćenje vode.

On je upozorio takođe da će se vršiti kontrole, kao i da će kazne biti veoma stroge.