Autor: Informer.rs

23.07.2024.

12:42

Foto: Shutterstock

Vesti

Ako letujete u ovim državama, pazite se virusa Zapadnog Nila: Preporuke Zavoda za javno zdravlje!

Zavod za javno zdravlje u Šapcu je upozorio sve koji planiraju da putuju na odmor u Grčku, Španiju i Italiju na pojavu virusa Zapadnog Nila u pojedinim regionima u ovim zemljama.

- U cilju zaštite i sprečavanja oboljevanja putnika koji planiraju da idu na letovanje u područja u kojima je zabeležana pojava virusa Zapadnog Nila, obaveštavamo građane o zemljama i regionima sa lokalno stečenim slučajevima infekcija kod ljudi u 2024. godine, do 17. jula i to u Grčkoj (Larisa, Lefkada, Halkidiki, Solun), Italiji (Modena, Pordenone), Španiji (Sevilja) - navodi se u obaveštenju.

Na sajtu šabačkog Zavoda objavljeno je da je najlakši i najefikasniji način prevencije bolesti sprečiti ubod komarca.

Informer

 

Nabrojane su sve mere lične zaštite koje se preporučuju: korišćenje repelenata tokom boravka na otvorenom, nošenje odeće koja pokriva noge i ruke (treba da bude komotna, jer komarci mogu da ujedu kroz pripijenu odeću), izbegavanje boravka napolju u sumrak i zoru kada su komarci najaktivniji, izbegavanje šuma, boravak kraj bara, jezera, postavljanje zaštitnih mreža na prozore, boravak u klimatizovanim prostorijama jer je broj insekata u takvim uslovima značajno smanjen, upotreba električnih aparata koji ispuštaju sredstvo za uništavanje komaraca u zatvorenom prostoru.

Od 2012. godine, kada je Groznica Zapadnog Nila prvi put registrovana u Srbiji, u Mačvanskom okrugu, koji "pokriva" šabački Zavod za javno zdravlje, obolelo je 10 ljudi. Najviše, 5 slučajeva registrovano je 2013. godine, u 2016. i 2022. po jedan i 3 slučaja 2018. godine.