Autor: Informer.rs

23.07.2024.

15:51

Foto: Grad Subotica

Vesti

Gradonačelnik Bakić izrazio zahvalnost Pokrajinskoj vladi na podršci koju pruža Gradu Subotici i turističkoj destinaciji Palić

Maja Gojković je, posle obilaska Velikog parka i Vodotornja, a potom i akva-parka, izjavila kako je taj turistički i kulturni biser Srbije, Vojvodine i Evrope – dobio potpuno nov izgled,  i izrazila uverenje da će nakon puštanja u rad brze pruge od Novog Sada do Subotice privući rekordan broj posetilaca i otvoriti novo poglavlje u životu ovog poznatog mesta.

Informer

 

- Danas smo obišli Palić –  jedinstveno kulturno-istorijsko i prirodno zaštićeno područje, u koje je Pokrajinska vlada zajedno sa Gradom uložila znatna sredstva kako bismo dobili veliki turistički potencijal za celu našu zemlju“, kazala je Maja Gojković i dodala da je Pokrajinska vlada za uređenje  Palića, bez akva-parka, izdvojila više od milijardu i po dinara.

Informer

 

Ona je izrazila zadovoljstvo završetkom obnove Vodotornja, istorijskog zdanja s početka 20. veka koje je sada očuvano i revitalizovano, a podsetila je i da je pored akva-parka izgrađen parking sa prilaznim putevima za posetioce, kao i da je rekonstruisana i pešačka staza na ovom delu obale jezera, koja je postala palićka promenada.

- Ponosni smo i na uređenje i opremanje Velikog parka na Paliću, u cilju očuvanja njegovog biodiverziteta i revitalizacije bogatog kulturnog nasleđa u vidu secesijskih objekata, kao i na usklađivanje infrastrukture sa izgledom parka koji predstavlja zaštićenu kulturno-istorijsku celinu - navela je Maja Gojković. 

Informer

 

Istakla je da je, uz postojeće sadržaje i tradicionalne manifestacije, važno raditi i na razvoju kongresnog i kulturnog turizma kako bi se privukao još veći broj turista.

- Cilj nam je da turisti povećaju broj noćenja na Paliću jer za to ima potencijala i vredno ćemo raditi na tome da Palić postane nezaobilazna turistička destinacija -  navela je Maja Gojković i dodala da je sada i sam prilaz Palićkom jezeru sa auto-puta daleko jednostavniji, zahvaljujući obnovljenom kolovozu koji je finansirala Pokrajinska vlada.

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić je izrazio zahvalnost Pokrajinskoj vladi na podršci koju pruža Gradu Subotici i turističkoj destinaciji Palić.

- To su ogromna sredstva koja su tokom prethodnih godina data subotičkoj lokalnoj samoupravi, a Grad Subotica je, ponoviću to i ovom prilikom, jedan od najboljih primera funkcionisanja sva tri nivoa vlasti – republičke, pokrajinske i lokalne. A, o tim ulaganjima Pokrajinske vlade upravo svedoče rekonstruisani Vodotoranj na Paliću, novoizgrađena pešačka staza na istočnoj obali Palićkog jezera i izgrađeni akva-park - istakao je Bakić.

Dodao je da se tokom današnjeg susreta sa predsednicom Pokrajinske vlade Majom Gojković i kratkom šetnjom Palićem razgovaralo o unapređenju turističkih potencijala Palića. 

- Subotica sa Palićem, podsetiću, spada među šest destinacija koje u Republici Srbiji imaju status turističkog mesta prve kategorije. Pokrajinska vlada uvažava tu kategorizaciju i podržala je projekte koji otvaraju nove mogućnosti turističke ponude Palića, a imam obećanje da će i dalje nastaviti sa podrškom. Očekuje nas još mnogo posla na razvoju našeg Palića, a iniciraćemo i neke razgovore koje smo imali po pitanju hotelskog turizma. Jedan dobar hotel na Paliću nam je neophodan, tim pre što se upravo završava brza pruga Beograd – Novi Sad – Subotica koja će, uveren sam, doprineti da Grad Subotica bude daleko više posećen. Suboticu očekuje lepa budućnost, a na nama je da mnogo radimo i pokrenemo sav ovaj turistički potencijal kojim naš Palić i Subotica raspolažu - naglasio je gradonačelnik Bakić.

On je, na kraju obraćanja, čestitao Maji Gojković na izboru za predsednicu Pokrajinske vlade i poželeo joj puno uspeha u radu na toj novoj, izuzetno odgovornoj funkciji.  

Predsednik Skupštine AP Vojvodine Balint Juhas izjavio je, između ostalog, da Palić ima potencijal da bude turistička destinacija vrhunskog kvaliteta.

- Akva-park već danas privlači oko 10.000 posetilaca na nedeljnom nivou, a završen je i Vodotoranj na Paliću koji nije samo zdanje već simbol Subotice - kazao je  Balint Juhas i podsetio na to da je bivši predsednik Skupštine AP Vojvodine Ištvan Pastor uložio veliki trud da Palić nakon 40 godina dobije akva-park, kao i to da je pokrenuo mnogobrojne druge projekte.

Događaju su prisustvovali i pokrajinski sekretar za  urbanizam i zaštitu životne sredine Nemanja Erceg, predsednik Skupštine grada Subotice Daniel Đivanović, zamenica gradonačelnika Subotice Čila Goli,  članica Gradskog veća zadužena za oblast turizma, investicija i međunarodnih odnosa Hargita Erči, direktorica „Parka Palić“ d.o.o. Valerija Denč, predsednik Skupštine d.o.o. „Park Palić“ Imre Kern i poslanici Skupštine APV sa prebivalištem na teritoriji grada Subotice.