23.07.2024.

19:15

Foto: printscreen

Vesti

"Nemamo pare, ni čiste gaće" - Srbi zarobljeni na aerodromu u Kataniji posle erupcije vulkana

Ansa piše da je obustava poletanja i sletanja dovela do otkazivanja i preusmeravanja letova, a operacije na aerodromu će se nastaviti kada se završi izbacivanje pepela i kada se pepeo ukloni sa infrastrukture.

Eruptivna aktivnost Etne je i dalje u toku, a Nacionalni institut za geofiziku i vulkanologiju u Kataniji zabeležio je podrhtavanje kanala magme, što dovodi do glasnih udara, javlja Korijere dela sera.

Informer

 

Na zatvorenom aerodromu u Kataniji ima i srpskih državljana koji su krenuli kući posle odmora, ali su ostali "zarobljeni ". Kako je rekao u svojoj poruci jedan od onih kojima je otkazan let i ne mogu da se vrate kući, rečeno im je da će sutra da polete "ako Etna i bog daju" .

Međutim kako kaže u nastavku poruke problem je što su ostali bez novca, i "čistih gaća", s obzirom da se vraćaju sa odmora a "čarape peru na ruke"., ali dodao je da je zadovoljan smeštajem gde će sačekati sutrašnji let.

Iz uprave javili da će se letovi nastaviti kada pepeo više ne bude u vazduhu. Aerodrom je već zatvaran nedavno zbog padanja pepela iz vulkana. Aktivnost Etne, jednog od najaktivnijih vulkana na svijetu, pojačana je u posljednjih nekoliko dana. Vulkan izbacuje vreli pepeo i lavu.

Aerodrom u Kataniji je čvorište za istok Sicilije i ima više dolazaka nego aerodrom u Palermu, najvećem gradu na tom italijanskom ostrvu.