24.07.2024.

09:30

Foto: Informer

Vesti

"Bolesni se vraćaju iz Grčke": Cela Evropa beleži povećan broj obolelih od korone

Prim. dr Slavica Maris kaže za "Blic" da zvanično FLiRt podvarijanta omikrona, koja cirkuliše celim svetom, u Srbiji nije dijagnostikovana, ali da se, s obzirom na njegovu proširenost u evropskom regionu pretpostavlja da je prisutan i u Srbiji.

Uticaj Grčke na epidemiološku situaciju u Srbiji

Ona navodi da je uvidom u izveštaje evropskih zemalja uočena povećana aktivnost kovida 19 u Grčkoj, što se zbog boravka naših građana može odraziti i na epidemiološku situaciju u našoj zemlji.

- Mnogi naši građani letuju baš u toj zemlji, i imali smo situaciju da su se vraćali bolesni ili su ovde ispoljavali kliničku sliku, što se može povezati sa boravkom u Grčkoj i činjenicom da je povećana aktivnost virusa SASR- CoV-2 u toj zemlji - objašnjava naša sagovornica.

Dodaje da je u svim zemljama, uopšte u celoj Evropi, registrovan povećan broja obolelih. Kako su u Institutu za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" rekli za "Blic" i u Srbiji od maja raste broj zaraženih, ali je situacija pod kontrolom, i nema razloga za zabrinutost.

- Kod nas su apsolutno male brojke i još uvek se to nije odrazilo na zdravstveni sistem odnosno nemamo povećani broj hospitalizacija zbog kovida 19. Mi smo u Beogradu, u junu i zaključno sa današnjim danom imali 3 epidemije kovida 19 u 3 zdravstvene ustanove ali je u svakoj epidemiji bilo od 5 do 13 obolelih, tako da za sada nemamo neko značajnije povećanje - kaže prim.dr Maris i dodaje da je pitanje i koliko je brojka koja se registruje realna:

- Prethodne nedelje bilo je oko 30-ak slučaja u Beogradu. Pitanje je koliko se ljudi testiraju i koliko se ovo oboljenje registruje, jer je jako blaga klinička slika. Uglavnom je poput prehlade - objašnjava ona i navodi simptome.

Simptomi su:

povišena temperatura
groznica
curenje iz nosa ili zapušen nos
ponekad su mogući i gastrointestalni simptomi

- Za sada se sve to ne odražava na povećan broj hospitalizacija - kaže naša sagovornica.