24.07.2024.

09:46

Foto: Shutterstock

Vesti

"Ta stvar mu se uhvatila iza kolena, jako boli!": Dečak je posle igre u plićaku na Tasosu dobio jezive crvene pečate po celoj nozi (FOTO)

Kada biramo destinaciju za svoje letovanje, najčešće nas interesuje koliko je more toplo i da li u njemu ima meduza ili ježeva, a mnogi ni ne znaju da ove dve vrste nisu jedina opasnost na koju treba da obratimo pažnju, pogotovo ako na plažu vodimo i decu.

Turisti iz Rumunije koji se trenutno nalaze u Prinosu na Tasosu za vlasulju, odnosno anemonu su saznali na teži način, kada je opekla dečaka koji se igrao u plićaku i to takvim intenzitetom da mu je gotovo čitava noga crvena.

Zato je njegova majka odlučila da skrene pažnju i drugim turistima koji letuju na Tasosu, te je njena objava preneta unutar Fejsbuk grupe "Grčka info".

"Budite pažljivi, pogotovo ako ste sa decom i obratite pažnju na meduze i anemone. Našeg dečaka je opekla i to je prilično bolno. Igrao se u plićaku sa peskom i stvar sa slike mu se "uhvatila" iza kolena, verovatno kad se sagnuo", napisala je majka.

Informer

Dodaje da porodica već 15 godina letuje na Tasosu i da im se ova situacija događa po prvi put, a na fotografijama iz objave vidi se "stvorenje" koje podseća na morsku travu i velika crvena opekotina koju je dete zadobilo.

Šta su vlasulje i gde su primećene?

Vlasulje ili morske sase (anemone) mogu biti različitih boja i veličina i iako izgledom podsećaju na morsku travu, zapravo su najsličnije meduzama.

Mogu se pronaći na stenama, u plićaku ili na pesku i najveću opasnost po turiste predstavljaju kraci (pipci) vlasulja koji su ispunjeni otrovom.

Pri kontaktu sa njima, oseti se pečenje vrlo slično onom koje ostavljaju meduze, a iritacije i opekotine koje izgledaju kao crvenoružičasti tragovi pojavljuju se nakon nekoliko minuta i zadržavaju se od 24 sata do nekoliko dana.

Prilično bolne opekotine koje izaziva anemona, obično ne ostavljaju veće posledice, turisti su se susreli sa njom prošle godine u grčkom gradiću Kalamakiju i sada na Tasosu.

Šta uraditi kada vas opeče?

Prva pomoć pri opekotini vlasulje je ista kao i kod opekotina od meduza.

Opečeno mesto treba ispirati isključivo morskom vodom i može se tretirati protivupalnom kremom koja sadrži antihistaminik, a od pomoći može da bude i ispiranje fiziološkim rastvorom.

Uriniranje po bolnom delu tela, iako se nalazi među najrasprostranjenijim savetima za ovakve situacije, treba izbeći u širokom luku, jer može da dovede do još gore iritacije. Nije poželjno ni češati, trljati i iritirati bolno mesto, a ukoliko je opekotina veća od dlana veličine raširene šake, obavezno se obratiti lekaru.