24.07.2024.

16:51

Foto: Shutterstock

Vesti

Hrvatska od danas na "crnoj" listi! Američka banka donela radikalnu odluku

Američka digitalna banka Mercury stavila je Hrvatsku na listu zabranjenih zemalja. To je stvorilo probleme hrvatskim startapovima i tehnološkim kompanijama koje su koristile njihove usluge za poslovanje na tržištu SAD-a.

Hrvatska se našla na listi sa zemljama poput Severne Koreje, Avganistana, Kube i Irana, piše Forbes Hrvatska.

Jedan od pogođenih ovom odlukom, ali ne i jedini, osnivač je CircuitMessa, Albert Gajšak, koji na američkom tržištu posluje već godinama, a račun u Mercuryju ima od 2019. godine i nikada nije imao nikakvih problema.

Sada ima mesec dana da nađe novu banku jer je dobio obaveštenje da mu se 22. avgusta gasi račun.

Gajšak je objavio i obaveštenje koje je dobio od Mercuryja:

- Sa žaljenjem vas obaveštavamo da, zbog nedavnih promena u načinu na koji određujemo podobnost računa, više ne možemo podržavati račune za kompanije sa pridruženim adresama koje se nalaze u zemljama na spisku. Kao rezultat toga, zatvorićemo Mercury račun za CircuitMess, Inc. 22. avgusta 2024. Ova odluka nije doneta olako. Izvinjavamo se zbog mogućih poremećaja koje ova odluka može izazvati, a naš tim je ovde da vam pomogne u procesu zatvaranja računa tokom narednih nekoliko nedelja.

Mercury je fintech kompanija osnovana 2017. godine koja se specijalizovala za pružanje usluga upravo startapovima i tehnološkim kompanijama.

hove usluge koriste mnoge kompanije tog profila iz Evrope, koje se probijaju na američko tržište.

Gajšak za Forbes Hrvatska kaže da je niz hrvatskih tech kompanija pogođen ovom odlukom.

-Prvi put u životu se osećam loše zato što sam iz Hrvatske. Mi imamo kompaniju registrovanu u SAD-u, ali su osnivači iz Hrvatske i to im očito predstavlja problem. Preselićemo poslovanje u drugu banku. Čudno mi je da se samo ova banka odlučila za taj potez. Pogledajte spisak zabranjenih zemalja. Severna Koreja, Ruanda, Nigerija... i Hrvatska. Mi smo u ligi šampiona - istakao je on.

Mercury je u odgovorima Forbesu Hrvatska rekao da se pridržavaju strogih standarda usklađenosti i da uzimaju u obzir brojne faktore pri proceni rizika.

U njihovom odgovoru stoji i izvinjenje pogođenima ovom odlukom, ali i da će i dalje biti otvoreni za međunarodne preduzetnike koji imaju firme u Americi. Ipak, ne i za one iz Hrvatske.