25.07.2024.

12:39

Foto: Rina

Vesti

Od Pakovraća do Požege sijaće kao u Las Vegasu: Postavljene trafo-stanice koje će osvetliti tunele na autoputu (FOTO)

Trenutno je u toku elektrifikacija, a nove trafostanice vredne više od 700 miliona dinara osvetliće tunele kroz planinu Jelicu, Munjino brdo i Laz, ali i pola Dragačeva.

Postavlja se trafostanica u Krstacu kod Lučana vredna 300 miliona dinara a iste i snage i vrednosti planirana je i u Pakovraću.

Informer

- One će napajati celokupnu energetsku infrastrukturu petlji, i tunele. Znači, sve trafostanice koje se nalaze u tunelima nižeg naponskog nivoa, napajaće se zapravo iz ove dve trafostanice - kazala je za agenciju RINA, Slobodanka Nešović rukovodilac Sektora za investicije.

Trafostanice postavljene u Dragačevu zapravo su poslednji trend tehnike u svetu, a podiže ih domaća pamet, preduzeće Južna Bačka sa podizvodjačima.  

Informer

- Imamo prostoriju koja je glavna za sve trafostanice, što znači da sva kontrola i praćenja kreću sa  jednog mesta, a radovi samo na jednoj ovakvoj prostoriji traju više od mesec ipo dana. Ovde je ugrađena najsavremenija i najreprezentativnija oprema. Trafostanice biće na daljinsko upravljanje, tako da ćemo reagovati na sva dešavanja i kvarove mnogo brže. Moći ćemo da reagujemo odmah i da konačno podignemo nivo kvaliteta isporučene električne energije na jedan znatno viši nivo. Biće neuporedivo lakše privredi da funkcioniše, jer će imati znatno kvalitetnije snabdevanje, i znatno stabilnuije što je njima jako značajno - istakao je poslovodja Miloš Jelić.

Informer

Izgradnjom ove trase auto-puta, domaća firma osvetliće ne samo tunele i autoput kroz srce zapadne Srbije, već i čitavo Dragačevo i zbog toga će čitav ovaj kraj od Pakovraća do Požege, sijati kao Las Vegas.