25.07.2024.

14:39

Foto: Telekom Srbija

Vesti

Hrvati: Konkurencija bez šansi da stigne Telekom Srbija!

Ovaj ugledni ekspertski portal iz Zagreba za vesti iz sektora telekomunikacija već osam godina prati i analizira finansijske podatke o najvećim operaterima u regionu, a danas je objavljen prvi deo godišnjih zaključaka, koji se odnosi na Srbiju kao pojedinačno najveće tržište na prostoru bivše Jugoslavije.

- Odlučili smo napraviti poređenje četiri najveća operatera u Srbiji i grafički prikazati njihov rast prihoda kroz osmogodišnje razdoblje. Podaci su zaista impresivni, posebno za onog najvećeg - Telekom Srbija, i to ne samo u Srbiji, već i kad uporedimo određene podatke i na celom eks-Ju području - objašnjava se u uvodu analize.

Kako se navodi, “najsnažniji rast prihoda, ali i dobiti, ima Telekom Srbija (TS). Rast je toliko veliki da je u osmogodišnjem razdoblju TS uspeo da gotovo udvostruči prihode (rast od 88%), što nije uspelo nikome u Srbiji, niti u regiji, a verujemo da je to retka pojava među operaterima i u Evropi”.

- TS je toliko snažno narastao s prihodima da ga preostala tri velika igrača (Yettel, A1 Srbija i SBB) ne mogu ni približno sustići. Kad zbrojimo zajedno prihode od navedena tri operatera za 2023, još uvijek im nedostaje više od 267 miliona evra da dostignu Telekom - ističe zagrebački Medija dejli.

Telekom Srbija je, kako se naglašava, u prošloj godini imao i “impresivnu neto dobit, veću od 291 miliona evra”, dok je konkurencija zajedno imala neto dobit skoro upola manju, ukupno samo 155 miliona evra.

- Drugi po snazi operater u Srbiji je Yettel, u vlasništvu češke grupacije PPF, koji je prošle godine prvi put imao prihode veće od 500 miliona evra. “Njegov rast prihoda u osmogodišnjem razdoblju je bio ipak slabašnih 37 odsto. Neto dobit Yettela u 2023. iznosila je solidnih malo više od 77 miliona evra - navodi se u analizi.

A1 Srbija, operater koji je preko Telekom Austrija Grupe u vlasništvu moćnog meksičkog teleoperatera Amerika Movil, “stagnira s prihodima u poslednje dve fiskalne godine, iako ima ukupan rast u osmogodišnjem razdoblju od 63 odsto”. Neto dobit A1 Srbija u prošloj godini iznosila je malo više od 45 miliona evra.

Na ubedljivo poslednjem mestu u Srbiji, sa najmanjim ostvarenim prihodima i najmanjom dobiti, nalazi se operater SBB iz sastava Junajted Grupe.

- Najmanje ukupne prihode, od četiri velika operatera, ima SBB u vlasništvu Junajted Grupe, koji su u 2023. godini iznosili malo više od 271 miliona evra. Njihov rast prihoda kroz osmogodišnje razdoblje je bio 56 odsto. Neto dobit SBB je u 2023. godini iznosila nešto više od 32 miliona evra i gotovo je jednaka u poslednjih nekoliko godina - ističe se u analizi Medija dejli.

Hrvatski portal, u nameri da bude potpuno objektivan i da predstavi ceo kontekst priče, osvrnuo se i na tvrdnje da je Telekom Srbija u povlašćenom položaju zato jer je država većinski vlasnik kompanije.

- Pojedini glasni kritičari često naglašavaju da je Telekom Srbija državna kompanija i da je zbog toga u povlašćenom položaju, no nama je na ovim prostorima poznatiji pojam državnih kompanija kao onih koje su loše vođene, koje ne napreduju i koje se ne šire u regionu, što je zasigurno čista suprotnost onog što radi Telekom Srbija. Kao dobri hroničari zbivanja na telekom tržištu regije možemo navesti da imamo baš takve lošije primere državnih telekom kompanija u Sloveniji (Telekom Slovenije) i Bosni i Hercegovini (BH Telecom) čiji prihodi stagniraju, nisu dobro vođene, te nemaju strategiju širenja. Telekom Slovenije je imao prihode u 2016. godini od 677 miliona evra, a u 2023. samo 611 miliona. BH Telecom je u 2016. prihodovao 279 miliona evra, a prošle godine 271 milion. Više je nego jasno što je od tog dvoje bolje - zaključuje se u analizi hrvatskog ekspertskog portala Medija dejli.

Podaci za region tek slede


U današnjoj analizi, Medija dejli je objavio finansijske podatke Telekoma Srbija i ostalih operatera koji se odnose isključivo na tržište telekomunikacija u Srbiji, a narednih dana će za ceo region bivše Jugoslavije.
Telekom Srbija na nivou Grupe u 2023. godini ima impresivne rezultate: ukupni prihodi veći od 2 milijarde evra, operativna dobit oko milijardu evra i neto dobit preko 400 miliona evra.
Zbog toga se očekuje da je srpski nacionalni operater, treću godinu zaredom, ubedljivo najuspešnija kompanija na tržištima svih šest zemalja sa prostora eks-Ju i da je čak uvećao prednost u odnosu na drugoplasirani Hrvatski telekom.

Sve informacije proverene

Kako ugledni hrvatski portal objašnjava, svi iznosi u prikazanim grafikonima su u evrima, a izvori podataka su bonitetske kuće “Dun & Bradstreet”, “Company Wall” i zvanični finansijski izveštaji svake kompanije.