25.07.2024.

15:15

Foto: RINA

Vesti

Veličanstvena slika poslata iz Čačka: Folkloraši iz čitavog sveta naučili su da igraju čuveno srpsko kolo Moravac!

Veličanstvena slika iz Čačka poslata je u čitav svet i jako smo ponosni zbog toga, kažu za u Turističkoj organizaciji Čačak.

- Moravac“ se zaigrao na glavnom trgu, spajajući sve učesnike i posetioce u jedno veliko kolo, simbolizujući prijateljstvo i kulturn povezanost. Još jednom se pokazalo da bez obzira na veru i naciju, geografsku udaljenost, muzika i igra mogu sve da nas spoje u jedno - navode iz TI Čačak.

Tokom trajanja festivala posetioci su imali priliku da uživaju u raznovrsnim nastupima koji su uključivali tradicionalne igre i pesme iz različitih kultura. Folklorni ansambli su izvodili energične plesove iz Kolumbije, melodijske pesme iz Perua, živopisne igre iz Italije, vatreni ples iz Brazila i koreografije iz Rumunije.

Posetioci su mogli da vide autentične narodne nošnje i rukotvorine, kao i da degustiraju specijalitete iz zemalja učesnika. Učesnici su doneli dašak svojih kultura, a njihovi nastupi su oduševili publiku.

- Odmah nakon završetka “Etnofesta“, organizatori, Turistička organizacija Čačka i Grad Čačak, krenuće u pripremu sledećeg festivala. “Etnofest“ je postao jedan od simbola grada na Moravi i svake godine privlači sve veći broj posetilaca i učesnika, promovišući kulturnu raznolikost i međusobno razumevanje. S velikom radošću očekujemo sledeći “Etnofest“, u nadi da će biti još uspešniji i veći, te pozivamo sve ljubitelje folklora da nam se pridruže i sledeće godine u Čačku - poručili su organizatori.