25.07.2024.

16:09

Foto: V.N.

Vesti

Državna uprava i privreda složne u zaštiti životne sredine: Obnovljivi izvori energije za održiviju budućnost

Na diskusiji koja je i nosila naziv „Zelena energetika - za održiviju budućnost" Sara Pavkov, državna sekretarka u Ministarstvu zaštite životne sredine je istakla da je 2021. godine usvojen Zakon o klimatskim promenama kojim su definisane  mere koje će dovesti do smanjenja emisije zagadujućih materija.
- Reč je o procesu koji  će dovesti do što veće upotrebe, ali i diverzifikacije energenata kroz primenu obnovljivih izvora energije -  istakla je Pavkov.

Milan Macura, v.d. direktora Uprave za finansiranje i podsticanje energetske efikasnosti je kazao da je Vlada usvojila Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan čiji je cilj poboljšanje i povećanje obnovljivih izvora energije.

Ivan Dmitriev, iz kompanije NIS je naveo da NIS nije samo naftna, već i energetska kompanija i da je ekologija sastavni deo njihove strategije.

- Značajno smo ojačali energetski segment i nastavićemo da ulažemo u taj deo biznisa. Cilj je da do 2030. godine više od 50 odsto potrošnje u NIS-u bude iz obnovljivih izvora - naveo je Dmitrev.

Značajno smo ojačali energetski segment u kompaniji i nastavićemo da ulažemo u taj deo biznisa. Cilj je da do 2030. godine više od 50 odsto potrošnje u NIS-u bude iz obnovljivih izvora energije. Istovremeno, razmišljamo i u pravcu na koji način da unapredimo zaštitu okoline i okruženje u kojem NIS razvija svoje poslovanje, a ove godine, u okviru našeg programa „Zajednici zajedno“ izdvojili smo 144,5 miliona dinara na projekte koji će omogućiti postavku solarnih panela na javnim objektima u lokalnim zajednicama u kojima poslujemo“,  istakao je Dmitriev, dodajući da je NIS postavio solarne panele na 45 benzinskih stanica, a nedavno i u fabrici vode „Jazak“.

Informer

 

Na skupu je bilo reči o mogućnostima povećanja udela proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije (OIE) i značaju realizacije projekata OIE radi postizanja karbonske neutralnosti i unapređenja zaštite životne sredine.

Panelisti su govorili o tome na koji način kompanije mogu da doprinesu iznalaženju najboljih rešenja u procesu sprovođenja energetske tranzicije, a osim primera dobre prakse, bilo je reči i o unapređenju zakonske regulative, strategiji i planovima države u ovoj oblasti, kao i o potrebi edukacije novih kadrova koji će svojim znanjem i novim veštinama doprineti unapređenju sektora obnovljivih izvora.

Kompanija NIS je od 2009. u ekološke projekte i biznis inicijative koje su dale značajne efekte na unapređenje ekološke slike u Srbiji uložila više od 900 miliona evra, od čega je u isključivo „ekološke“ inicijative investirano više od 130 miliona evra.

NIS ostaje dosledan „zelenom“ pravcu u poslovanju, a ovakav pristup podrazumeva veća ulaganja u proizvodnju električne energije iz prirodnih resursa, kako unutar kompanije, tako i u partnerskim gradovima i opštinama. Sa tim ciljem u okviru programa društvene odgovornosti „Zajednici zajedno“, NIS je nedavno objavio konkurs u vrednosti od 144,5 miliona dinara, namenjenih za finansiranje projekata postavljanja solarnih panela za proizvodnju sopstvene električne energije, u kojem do 13. septembra mogu da učestvuju ustanove od javnog značaja u 13 lokalnih samouprava. Uslovi i propozicije konkursa objavljeni su na sajtu kompanije NIS.