25.07.2024.

19:41

Foto: printskrin/youtube/infoliga

Vesti

Neko na bazen, a neko u čitaonicu! Ivanjička biblioteka prepuna i tokom letnjih vrućina: "Dnevno nam dođe od 60 do 70 ljudi!"

Po rečima direktorke Emilije Peruničić u vremenu odmora i putovanja najtraženiji su, ljubavni romani, trileri i klasii, piše Infoliga.rs.

- Obzirom da je i za nas sezona malina, kada obično imamo manje čitalaca, sada je posećenost baš velika. Dnevno nam dođe 60 do 70 ljudi, a s obzirom na to da radimo jednu smenu, to je veliki broj. Ljudi se vraćaju nekim starim vrednostima, čitaju ljubavne romane, ali sve više i trilere i klasike. Popularna je trilogija Jasminke Lalović, Dejan Stojiljković i "Zvezda nad prazninom", Jelena Bačić Alimpić, Vesna Dedić... - nabraja Peruničić.

Biblioteka, dodaje, ima oko 1.500 članova koji redovno dolaze.

Za proteklih deset godina u ivanjičkoj bibliotice gubi se trag 42 knjige što u proseku znači da na nivou jedne godine ova ustanova ostane bez četiri naslova. Ranije je situacija bila alarmantnija ali uvođenjem elektronskog sistema izdavanja i praćenja knjiga, i sami čitaoci postali su dosta revnosniji.