25.07.2024.

19:54

Foto: Shuterstock

Vesti

Jedan poziv menja sve! Za petnaest meseci od transplatacije srca do svadbe!

Tridesetogodišnja Aleksandra iz Prokuplja novo srce dobila je pre pet dana. Do porođaja bila je zdrava žena, a onda je počela brzo da se zamara, da se "bori za vazduh".

Usledili su pregledi, analize i dijagnoza - srčana slabost. Jedini spas bila je transplantacija srca, a dok je čekala organ, pet godina bila je priključena na srčanu pumpu. Onda je usledio poziv sa klinike.

Solidarnost i humanost na delu

- Razmišljala sam o detetu, porodici, mužu, roditeljima... I o tim ljudima koji su dali pristanak, koju su hrabrost imali da daju u toj svojoj muci pristanak. I zahvaljujem im se u svoje i ime svih transplantiranih što su rekli to 'da' koje je nama spasilo živote, i jednu majku sada vraća kući - naglasila je Aleksandra Stojanović.

Informer

 

U posebnoj prostoriji intenzivne nege Klinike za transplantaciju srca, uspešno se oporavlja i dvadesettrogodišnji Miloš, kome je u devetoj godini otkrivena urođena srčana mana. Nije pomogla ni operacija zalistka, pa je 2022. upisan na listu čekanja. On je novo srce dobio 5. jula.

- Poziv je stigao u 9 sati, dok sam došao kući s posla, i bio sam ovde u 12 sati. Operacija je bila uveče u 21 sat a završila se ujutru u 5, i od tada sam ovde. Brzo se oporavljam, u rekordmnom roku, kako kažu, sve je dobro - ističe Miloš Mitrović.

Iako lekari Klinike za transpalntaciju srca Kliničkog centra Srbije operišu već 11 godina, svaka sledeća operacija je novi izazov.

- Svaka operacija je izazov, radi se uglavnom o mladim ljudima pred kojima je život, i koji moraju što duže da žive sa tim srcem koje implatiramo. Svaka transplatacija je drugačija, svaki pacijent je drugačiji, ima drugačije zahteve, moramo da vidimo veličinu srca da li odgovara - objašnjava načelnik operacionog bloka Klinike za transplantaciju srca doktor Saša Kačar.

Informer

 

Za 11 dana 8 života

Za 11 dana u Kliničkom centru Srbije spaseno je osam života, obavljeno osam transplantacija, od toga dve transplantacije srca.

- Oporavak teče dobro, videli ste Miloša on je dve nedelje od transplatacije, čeka regularnu biopsiju miokarda da bi mogli da ga otpustimo kući. Ja u šali kažem da pravi društvo sada Aleksandri koja je 5 dan posle transplatacije srca i njeno stanje je stabilno - kaže dr Emilija Nestorović načelnica Odeljenja za transplantaciju srca i mehaničku potporu srcu. 

Da porodice nisu u najtežem trenutku donele tako humanu odluku, nijedan život ne bi bio spasen, a još ih je mnogo na listi čekanja.

Najbolji primer je Nikola Popović koji je operisan pre 15 meseci. Sada se sprema za svadbu u avgustu, a pozivnice su dobili svi sa Klinike, koji su mu podarili novi život.