Autor: Informer.rs

26.07.2024.

11:11

Foto: Foto: TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ nr

Vesti

Vučević: Novi PET/CT aparati omogućavaju veći broj pregleda i precizniju dijagnostiku (FOTO)

"Danas smo prikazali kako je Centar postavio i uveo u sistem dva PET/CT i time daleko unapredio i osnažio svoje kapacitete i ukupne performanse", rekao je Vučević.

Dodao je da je prvi zadatak ljudski kadar, ulaganje u lekare, tehničare, medicinsko osoblje, ali i nemedicinsko osoblje, koje, kako je naveo, takođe čini ceo ambijent jednog zdravstvenog centra i ustanove.

"Veoma se ponosim što sam imao priliku da sa profesorkom i njenim kolegama pričam, upoznam naše lekare, da čujem mnogo toga, razumeo sam šta smo danas dobili, a to je da građani Srbije i ne samo Srbije, jer ovde dolaze građani celog regiona, i time pokazujemo da je Srbija zemlja otvorena za saradnju", istakao je Vučević.

Naveo je da u UKC dolaze građani iz Republike Srpske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, kao i Kosova i Metohije i to Srbi, Albanci, Goranci, jer, kako je istakao, kada je zdravlje u pitanju onda nema politike. Premijer je naglasio da zdravstvo sada ima mogućnost da u kraćim rokovima dobije precizniju sliku zdravstvenog stanja pacijenata.

"To je suština, kraći rok, veći broj pregleda, preciznija dijagnostika i preciznije praćenje lečenja pacijanata. To je od neprocenjivog značaja", rekao je Vučević.

Istakao je da je Ministarstvo zdravlje ova dva PET/CT platilo 480 miliona dinara, navodeći da to nije malo ulaganje, ali da je ulaganje u zdravlje građana i bolje uslove rada lekara i efikasniju zdravstvenu negu i brigu za naše građane.

Dodao je da mu je ministar Lončar preneo šta treba dalje da se investira u okviru UKC, kako bi se zaokružio ceo proces i kako bi zdravstvo bilo potpuno autonomno, da ne zavisi od uvoza određenih materijala, da bi proces pregleda, dijagnosticiranja i terapije, kao poslednje faze u okviru Centra, bio potpuno zaokružen.

"Na korak smo do toga i verujem da ćemo u mandatu ove vlade, sa predsednikom i zaposlenima u KCS, uspešno sprovesti i biti visoko rangirani na mapi koji imaju ovakve zdravstvene centre i mogu da pruže ovakve zdravstvene usluge", rekao je Vučević.