26.07.2024.

11:19

Foto: MGSI

Vesti

Šta ako se u tunelu dogodi kvar ili udes? Evo šta da radite kada zavlada panika: Obavezno nađite ovaj prolaz!

Igor Terzić, pomoćnik izvršnog direktora JP Putevi Srbije navodi da prosečan vozač u tunelu ima neku vrstu nesigurnosti zbog ograničenog prostora.

- Reakcije vozača i putnika mnogo su drugačije u tunelima i mogu izazvati neke sekundarne incidente. Recimo da se vozač zaustavi u zaustavnoj traci zbog problema na vozilu na otvorenoj deonici puta, može se bezbedno skloniti, iza ograde, propisno obeležiti svoje vozilo. U tunelu, koji nema zaustavnu traku, može se zaustaviti ne znajući da u uslovima smanjene vidljivosti vozilo može naleteti na njega - rekao je Terzić.

Kada zavlada panika, malo je onih koji su u stanju da koriste sistem podrške u tunelu, pokazala su istraživanja. U tunelu postoji sistem koji detektuje požar, zatim sistem javnog razglasa i telefon za komunikaciju sa operativnim centrom.

Informer

 

Terzić takođe navodi da svaki tunel na auto-putu ima odgovarajuću opremu.

- Svaki tunel na auto-putu u zavisnosti od njegove dužine, odnosno ranga puta, inteziteta saobraćaja, on ima odgovarajuću opremu, označene puteve evakuacije, dugački tuneli imaju takozvane cevi za evakuaciju vozila, prolaze za vozila hitnih službi, i na svakih 250 m prelaze za pešake. Dakle ako imate pozar u jednoj tunelskoj cevi, pešaci će kroz te prolaze biti zaštićeni, proći će u drugu cev koja nije zahvaćena požarom - objasnio je Terzić.

Prošle godine ekipe Puteva Srbije intervenisale su 3 370 puta zbog različitih nezgoda u tunelima u Srbiji. Bilo je 18 požara, čak 48 vozača vozilo je u suprotnom smeru u tunelu. Na sreću, niko nije stradao.

Drama u tunelu Predejane

Podsetimo, pre dva dana došlo je do drame u tunelu Predejane kada su zbog nevremena koje je pogodilo taj kraj, blatnjavi vodopadi počeli da se slivaju ka auto-putu.

Zbog toga oglasili su se i iz JP "Putevi" saopštenjem u kom hitno obaveštavaju vozače da će zbog vremenske nepogode biti zatvoren tunel Predejane i deo auto-puta kod Grdelice, jer voda velikom brzinom prodire na autoput.

Saobraćaj je normalizovan tokom večernjih sati.