26.07.2024.

17:17

Foto: Shutterstock

Vesti

RHMZ popalio alarme za vikend: Vraćaju se tropski dani

U Srbiji će u subotu biti pretežno sunčano i toplije. Vetar će biti slab, promenljiv. Najniža temperatura od 12 do 19 stepeni, a najviša od 30 do 34 stepeni.

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) za 27. juli uključio je „žuti“ meteoalarm za celu Srbiju zbog visokih temperatura, i ovo upozorenje najavljuje da vreme može da bude potencijalno opasno.

- Vremenske pojave koje su prognozirane nisu neuobičajene, ali je potreban oprez ako planirate aktivnosti koje su izložene meteorološkom riziku. Treba nastaviti sa informisanjem o očekivanim meteorološkim uslovima – objavio je RHMZ.

RHMZ upozorava i na nepovoljne vremenske uslove za :

* hronične bolesnike
* lica pod terapijom, medicinskom kontrolom
* meteoropate

Informer

Ovakvi vremenski uslovi su povoljni za pojavu šumskih i drugih požara.

Vremenska prognoza za Srbiju za nedelju

U nedelju će biti pretežno sunčano i veoma toplo. Duvaće slab do umeren, jugoistočni vetar. Najniža temperatura će biti od 13 do 21 stepen, a najviša od 33 do 37 stepeni.

Drugog dana vikenda je na snazi „narandžasti“ meteoalarm za teritoriju cele Srbije zbog ekstremno visokih temperatura.

- Veoma opasna vremenska situacija, naročito kada traje nekoliko uzastopnih dana. Ugroženi su hronični bolesnici, lica pod terapijom, medicinskom kontrolom i meteoropate. Ugrožene su i životinje. Veoma povoljni vremenski uslovi za pojavu šumskih ili drugih požara. Nepovoljni uslovi za snabdevanje električnom energijom. Problemi u saobraćaju – navodi se na sajtu RHMZ.

Informer

 

„Narandžasto“ upozorenje označava opasno vreme, poručuju meteorolozi. Prognozirane su opasne vremenske pojave, a takvog su inteziteta da mogu prouzrokovati materijalnu štetu i biti opasne po ljude i životinje. Treba biti vrlo obazriv, svestan rizika i redovno informisan o detaljima očekivanih meteoroloških uslova. Pratiti savete koje daju nadležne državne službe.

Vremenska prognoza za Srbiju za ponedeljak

U većem delu Srbije u ponedeljak će biti pretežno sunčano uz manji pad temperature, prvo na severu i zapadu. Kratkotrajna kiša biće retka i izolovana pojava, uz jači razvoj oblačnosti.

Vetar će biti u skretanju na severozapadni i u pojačanju. Najniža temperatura će biti od 16 do 22 stepeni, a najviša od 31 na severozapadu do 36 stepeni na jugu i istoku Srbije.

Vremenska prognoza za Srbiju od 30. jula do 3. avgusta

Prema vremenskoj prognozi RHMZ u Srbiji će narednih pet dana, od kraja jula do 3. avgusta biti pretežno sunčano i toplo. Očekuju se temperature iznad proseka, oko 35 i više stepeni Celzijusa.

U Beogradu će najviša dnevna u ponedeljak biti 30 stepeni, a u utorak 32 stepeni.