28.07.2024.

14:28

Foto: EPS

Vesti

Lepe vesti za sve građane: Struje ima dovoljno i poskupljenja neće biti

Na pitanje da li će tokom zimskog perioda biti dovoljno struje, Živković je za Novosti naveo da nema razloga za brigu i da će EPS obezbediti dovoljne količine električne energije.

"Završetkom remontne sezone termo i hidro kapaciteta koja teče planiranom dinamikom, stvoriće se uslovi za njihov povratak na mrežu jer je više blokova ovog proleća i leta u kapitalnom remontu", naveo je Živković.

Na pitanje da li EPS ima računicu da proizvodi i prodaje struju po sadašnjim cenama, Živković je ukazao da ta kompanija građanima i dalje obezbeđuje električnu energiju po cenama koje su među najnižima u regionu i Evropi.

"Proletos je došlo do smanjenja cena za komercijalne kupce, odnosno privredu. Zajednički sa Ministarstvom rudarstva i energetike radimo na izmeni metodologije kojom će se formirati cena električne energije za komercijalne kupce, kako bi pratila one na tržištu. Nova metodologija pružiće mnogo fleksibilnosti, jer će se izbeći drastične razlike u odnosu na tržište i u vreme niskih, kao i u vreme visokih cena", naveo je on.

Živković je istakao, da kada je reč o cenama struje za domaćinstva, za sada neće biti promene.  Na pitanje da li je potrebna zelena agenda i šta EPS radi na toj temi, Živković je rekao da je zelena agenda već sada naša realnost koju živi ta kompanija ali i srpska privreda.

Dodao je da je EPS odlučan u tome da se postigne cilj da naš energetski sektor do 2030. godine 45 odsto energije dobija iz obnovljivih izvora.

"Intenzivno radimo na izgradnji prvog vetroparka i solarne elektrane u Kostolcu. U toku je izgradnja solarne elektrane 'Petka' i vetroparka 'Kostolac' i očekuje se da krajem ove ili početkom naredne godine budu na mreži. EPS planira niz projekata korišćenja vetra i sunca", naveo je Živković.

Dodao je da se zajedno sa strateškim partnerima razvija solarni projekat od 1 GW, kao i solarni projekti na kapacitetima EPS.

Na pitanje kada će se otvoriti novi blok u Kostolcu, Živković je rekao da je to od strateške važnosti za energetski sistem Srbije i iskazao uverenje da će se uskoro, nakon okončanih funkcionalnih proba kao i generacijskih ispitivanja, stvoriti uslovi da bude na raspolaganju pre početka grejne sezone.

"Svakodnevno smo u komunikaciji sa izvođačem radova kako bismo što pre imali B3 na mreži. U pitanju je blok snage 350 megavata sa očekivanom godišnjom proizvodnjom oko 2,6 milijardi kilovat - sati, blok sa najsavremenijom tehnologijom kako proizvodnje, tako i bezbednosti i zaštite životne sredine", naveo je Živković.

Na pitanje dokle se došlo sa proizvodnjom gipsa u Obrenovcu, Živković je naveo da je značajan pomak u zaštiti i unapređenju životne sredine i da su dobre performanse postrojenja za odsumporavanje dimnih gasova na TENT A potvrđeni nakon tri meseca probnog rada.

"Značajne aktivnosti se odvijaju na komercijalnim ugovorima , svakako treba napomenuti da se najdalje otišlo sa cementarom "Lafarž", i u toku su isporuke prvih ugovornih količina", rekao je Živković.