28.07.2024.

15:17

Foto: Printscreen/Instagram/Nikola Selakovic

Vesti

Ministar Selaković prisustvovao obeležavanju 80 godina od stradanja svetih mučenika u selu Velika (FOTO)

Ministar je istakao da današnji događaj pokazuje jedinstvo naroda u bolu, patnji, ali i sećanju na nevino postaradale žene, decu, starce koji su stradali samo zato što su bili pravoslavni i samo zato što su bili Srbi.

„Ovim pokazujemo na jedan način sećanja na te nevine žrtve, a sa druge strane i svoju opredeljenost ka miru, ka zajedničkom životu, ka nezaboravu i praštanju, jer bez toga nema budućnosti. Kao što zajedno sa Republikom Srpskom obeležavamo te bolne i teške datume iz naše prošlosti, ali i one koji nas čine velikim i značajnim narodom gde smo bili u velikim pobedama, tako smo i ovde da pokažemo da ne zaboravljamo one koji su bili iste vere i istog roda kao što smo mi, koji su samo zbog toga stradali i ni zbog čega drugog i da pokažemo da njihova žrtva nije zaboravljena“, rekao je Selaković.

Ministar je položio venac na spomenik stradalima, prisustvovao Svetoj arhijerejskoj liturgiji u Crkvi Svetih mučenika Kirika i Julite, koju je služio Njegova svetost, patrijarh srpski Porfirije, a potom i duhovnoj akademiji u porti Crkve.

U podčakorskom selu Velika, u opštini Plav 28. jula 1944. godine, pripadnici zloglasne nacističke SS jedinice "Princ Eugen", potpomognutu sa muslimanskim ekstremistima iz balističke jedinice "Skenderbeg" izvršili su pokolj u selu Velika kada je ubijeno više stotina Srba, stanovnika ovog planinskog sela od čega je bilo 118-oro dece mlađe od 12 godina.