29.07.2024.

08:49

Foto: Wikipedia

Vesti

Jevtićeva, a svetska, nauka-politikologija religije

U pitanju je Politikologija religije. Jedna od najmlađih politikoloških discplina, nastala na FPN   ,po prvi put na  čitavoj planeti,  školske 1993/94. To je  u svetu već više od decenije potvrđena činjenica.

Poslednje priznanje se ovih dana pojavljuje iz štampe. Čuvena engleska izdavačka kuća  Rutlidž , formirana 1836.  štampa   knjigu koju su priredili   profesori fakulteta političkih  nauka  dr Miroljub Jevtić sada ambasador Srbije u  DRK, Republici Kongo, Čadu, Kamerunu i Centr. afričoj republici i njegov asistent  danas već vanredni profesor dr. Marko Veković. Publikacija se zove'' Kad se sreću religija i politika''.Kad Rutlidž  neku knjigu izdajeu biblioteci koja se zove''Rutlidžove studije o religiji i politici'',to onda znači samo jednu stvar, da je to štivo sam vrh svetske Politikologije religije.Ali ova knjiga  je i mnogo više. Na stranicama 11 i 13  Rutlidž potvrđuje  gore iznetu činjenicu da je  ta naučna disciplina rođena  1993 na FPN u Beogradu i indirekno da je inicirala  pomenutu biblioteku.

To je po prvi put u istoriji moderne balkanske društvene nauke,  da je jedna znanost   nastala na Poluostrvu a da se odatle otisnula i osvojila svet, kako vidimo i Rutlidž iz   Engleske. Do sada je uvek bilo drukčije. Englezi su osvajali planetu: Šeskspirom ,Daglasom Hjumom, Isakom Njutnom, Bitlsima, Hari Poterom... a sada   Srbija osvaja Englelsku Politikologijom religije.

Srbija  je postala centar sveta za proučavanje uticaja religije na politiku. Bez Politikologije religije ne može se razumeti  rat u Gazi, rat u Ukrajini niti spor   između  Kine i Tajvana. Ove poslednje može  biti upitno za čitaoce:Kakve veze imaju  religija i  Tajvan?Imaju i te kako . Tu se ne  radi o bori za teritorije  nego o sukobu vrednosti . Onih koje neguje  Kina, zasnovanih na konfučijanizmu i zapadnog liberalizam koji  razara svako  religijsko  čenje , samim ti  i konfučijanizam.