29.07.2024.

13:33

Foto: Zijin copper

Vesti

Ko sve u Srbiji ima pravo na beneficirani radni staž? Od policije i rudara do lekara

Ovo je princip po kojem funkcioniše beneficirani radni staž, koji se u Srbiji zvanično zove – staž osiguranja sa uvećanim trajanjem.

Na njega imaju pravo zaposleni u određenim profesijama i na određenim radnim mestima – od ronilaca i balerina, preko operskih pevača, profesionalnih vozača, dimnjičara i vatrogasaca do poreske policije i bezbednjaka.

Među zaposlenima u Srbiji koji imaju najveći stepen uvećanja radnog staža, gde im se 12 meseci rada računa kao 18 meseci staža su profesionalne balerine i baletski igrači, ronioci, profesionalni piloti i nastavnici motornog letenja i vazdušnog jedriličarstva, zaposleni u rudnicima uglja na nekoliko radnih mesta, poput kopača i jamskih palilaca mina…

Osiguranici – zaposleni koji rade na poslovima na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem i koji mogu pod posebnim uslovima ostvariti pravo na penziju su, između ostalih i profesionalna vojna lica i policijski službenici, ali ne svi.

Zakon o Penzijskom i invalidskom osiguranju predviđa da pravo na beneficirani staž od policijskih službenika imaju 'uniformisana ovlašćena službena lica i policijski službenici koji rade na posebno složenim, specifičnim, odnosno operativnim poslovima'.

Pravo na ovako obračunat staž imaju i zaposleni u Ministarstvu spoljnih poslova koji rade na poslovima na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem.

Informer

 

Na spisku su i pripadnici Bezbednosno-informativne agencije, pripadnici Vojnobezbednosne agencije i Vojnoobaveštajne agencije.

Ovaj član zakona odnosi se i na zaposlene u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija koji rade na poslovima na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem, zatim na sudije raspoređene u Posebno odeljenje i Odeljenje za ratne zločine Višeg suda u Beogradu i Posebno odeljenje i Odeljenje za ratne zločine Apelacionog suda u Beogradu, tužilac za organizovani kriminal, zamenici tužioca za organizovani kriminal, tužilac za ratne zločine i zamenici tužioca za ratne zločine.

I u Poreskoj upravi postoje zaposleni koji ostvaruju beneficirani radni staž. To su ovlašćena službena lica Poreske policije u smislu propisa o poreskoj administraciji.

Staž sa uvećanjim trajanjem računa se i ostalim policijskim službenicima koji rade na radnim mestima, odnosno poslovima na kojima se staž osiguranja računa sa uvećanim trajanjem.

Postoji i poseban pravilnik, dostupan na sajtu Fonda PIO ('Pravilnik o radnim mestima, odnosno poslovima na kojima se staž računa sa uvećanim trajanjem'), koji precizira radna mesta, odnosno poslove na kojima je 'na kojima je rad naročito težak, opasan i štetan za zdravlje i pored toga što su primenjene sve opšte i posebne zaštitne mere utvrđene propisima', zatim radna mesta, 'na kojima je obavljanje profesionalne delatnosti ograničeno navršenjem određenih godina života ili na kojima zbog prirode i težine posla fiziološke funkcije opadaju u toj meri da onemogućavaju njeno dalje uspešno obavljanje'.

Radna mesta sa stepenima uvećanja staža osiguranja su sledeća:

Rudnici

U rudnicima uglja najveći stepen uvećanja – da im se 12 meseci staža računa kao 18 meseci – imaju zaposleni na radnim mestima: kopač – vođa radilišta; kopač; pomoćnik kopača; jamski palilac mina; jamski vozač; rukovalac kombajnom; jamski zidar; jamski tesar; brigadir širokog čela; bušač; pomoćnik bušača; fizički radnik na dubinskom bušenju.

Pravilnikom se definišu radna mesta u rudnicima uglja sa uvećanjima sa 12 meseci na 16, zatim 15, kao i na 14.

Geološka i rudarska istraživanja

U ovoj oblasti najveće uvećanje staža je sa 12 na 15 meseci.

Železare

U oboj oblasti nema uvećanja staža sa 12 na 18 meseci, već najviše na 16 meseci.

Obojena metalurgija

Najveće uvećanje staža, na 16 meseci, su na određenim radnim mestima u proizvodnji bakra i olova, kao i proizvodnji cinka i kadmijuma.

Livnice, kovačnice, proizvodnja vatrostalnog materijala

Na određenim radnim mestima u ovim oblastima najveće uvećanje je sa 12 na 15 meseci staža.

Proizvodnja i prerada nafte i proizvodnja tečnog gasa

Najveće uvećanje u ovoj oblasti je sa 12 na 14 meseci staža.

Šumarstvo i drvna industrija

Zaposlenima u ovoj industriji na radnom mestu sekača, radni staž se za svakih 12 meseci, računa kao 15 meseci.

Hemijska industrija

Najveće uvećanje u ovoj oblasti je sa 12 na 15 meseci staža.

Namenska proizvodnja eksploziva

Najveće uvećanje u ovoj oblasti je sa 12 na 16 meseci staža.

Rečna brodogradnja i brodoremontNajveće uvećanje u ovoj oblasti je sa 12 na 15 meseci staža.

Proizvodnja stakla

Najveće uvećanje u ovoj oblasti je sa 12 na 16 meseci staža.

Saobraćaj

Radna mesta: profesionalni pilot i nastavnik motornog letenja i vazdušnog jedriličarstva, pod uslovom da ima najmanje 200 letova godišnje; nastavnik padobranstva, pod uslovom da ima najmanje 30 skokova godišnje, imaju uvećanje staža sa 12 na 18 meseci.

U drumskom saobraćaju, na primer, vozači teretnog vozila od sedam i više tona nosivosti imaju stepen uvećanja sa 12 meseci na 14 meseci.

Vozačima autobusa, trolejbusa i tramvaja i gradskom, prigradskom i međugradskom saobraćaju 12 meseci staža računa se kao 14.

Izgradnja i održavanje dalekovoda i nadzemnih vodova

U ovoj oblasti najveće uvećanje za određena radna mesta je sa 12 na 15 meseci staža.

Građevinarstvo, grafička industrija

Najveće uvećanje u ovoj oblasti je sa 12 na 14 meseci staža.

Farmaceutska industrija, kožarsko-prerađivačka industrija, tekstilna industrija, gumarska industrija

U svim ovim industrijama najveće uvećanje za određena radna mesta je sa 12 na 15 meseci staža.

Proizvodnja akumulatora, proizvodnja električne energije

Najveće uvećanje u ovoj oblasti je sa 12 na 14 meseci staža.

Industrija mesa, industrija kablova

I ovde je najveće uvećanje sa 12 na 14 meseci staža.

Rad na niskim tempreaturama

Radna mesta: viljuškarista i fizički radnik u tunelima i komorama hladnjača imaju stepen uvećanja sa 12 na 14 meseci.

Rad pod vodom

Radno mesto: ronilac ima stepen uvećanja gde mu se 12 meseci staža računa kao 18 meseci.

Industrija viskoznih proizvoda i celuloze

Najveće uvećanje u ovoj oblasti je sa 12 na 16 meseci staža.

Proizvodnja hlora i lužine

Najveće uvećanje u ovoj oblasti je sa 12 na 15 meseci staža.

Komunalna delatnost

Profesionalnim vatrogascima na operativnim dužnostima u vatrogasnim jedinicama koje osnivaju skupštine opština se 12 meseci staža računa kao 14, dimničaru kao 15, koliko i spremaču umrlih u pogrebnim preduzećima.

Informer

 

Zdravstvene ustanove

Zaposlenima na radiologiji, na radnim mestima: lekar specijalista – radioterapeut, radiološki tehničar u radioterapiji, radioterapeutski i radiološki fizičar na pripremanju i primenjivanju zatvorenih gamaemitera; odgovorno lice za zaštitu od jonizujućeg zračenja 12 meseci staža računa se kao 15.

Isto važi i za lekare u hitnoj medicinskoj pomoći, koji pružaju hitnu medicinsku pomoć na mestu događaja i u transportu.

Bolničaru, tehničaru i višem tehničaru koji pomaže pri pružanju ili sam pruža određenu hitnu medicinsku pomoć na mestu događaja i u transportu, kako i vozaču sanitetskog vozila, 12 meseci staža računa se kao 14 meseci.

Proizvodnja vagona

Najveće uvećanje u ovoj oblasti je sa 12 na 15 meseci staža.

Umetnička delatnost

Baletskim igračima se 12 meseci staža računa kao 18 meseci.

Radna mesta: operski pevač – solista nosilac glavnih uloga; igrač narodnih igara u stalnom radnom odnosu u profesionalnim ansamblima narodnih igara koji imaju u proseku najmanje 50 nastupa godišnje imaju stepen uvećanja gde im se 12 meseci računa se kao 15 meseci.

Nuklearna postrojenja i laboratorije (INN „VINČA“)

Zaposlenima u 'Vinči' na više radnih mesta, radni staž se za svakih 12 meseci uvećava na 15.