29.07.2024.

17:00

Foto: Shutterstock/Printscreen/zoomEarth

Vesti

Kada vam stigne ovaj SMS znači da počinje katastrofa! Ovako će raditi novi sistem u Srbiji koji upozorava na oluje

Uskoro će se putem SMS poruka obaveštavati građani o nadolazećim vremenskim nepogodama i nesrećama.

- Još kada smo uspostavili sistem 'Pronađime', sistem za prijavu nestanka maloletnih lica mi smo shvatili da taj kanal komunikacije može da bude izuzetno značajan za pružanje drugih važnih informacija našim građanima. Već tada smo počeli da komuniciramo sa Sektorom za vanredne situacije i sa njima smo zajedno napravili jedno projektno rešenje i ideju kako dalje da unapredimo sistem i da razvijemo neke dodatne funkcionalnosti - rekla je Tomašević.

Objasnila je da softverska aplikacija za hitno upozoravanje građana na različite nepogode i nesreće treba da omogući brzu i efikasnu komunikaciju između Sektora za vanredne sitacije, Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ), Srbijavoda i drugih partnera.

Sa druge strane, dodaje ona, kada se proceni da je nešto zaista bitno za puštanje u javnost, softver treba da omogući brzu komunikaciju između MUP-a i naših građana, putem SMS poruka, ali ovog puta na tačno određenoj lokaciji i putem radio i televizijskih stanica.

Tomašević je navela da je razlika u odnosu na postojeći sistem "Pronađi me" i projekta na kojem se sada radi, a koji je najavljen za avgust, jeste u tome što se sada SMS poruke šalju na tačno određenu lokaciju.

- Kada dobijamo informaciju da treba pustiti neku poruku, koja naglašava i najavljuje neki važan događaj, kolege u MUP-u i ostali partneri obeležavaju geografsko područje koje treba da pogodi neko nevreme i onda naši telekomunikacijski operatori pripremaju svoju bazu i svoj softver na to, da ta SMS poruka dođe na tačno određeno područje - rekla je Tomašević.

Podsetila je da je bilo komentara da je sistemu "Pronađi me" trebalo mnogo vremena da pošalje poruke svim korisnicima i navela da je različitim telekomunikacijskim operatorima trebalo između 2 sata i 40 minuta i 3 i po sata.

- Tako da nema govora da je to trajalo mnogo duže, a s obzirom da se to slalo na preko 8 i po miliona adresa korisnika, nije ni moglo u tom smislu brže da se prenese. Ovaj SMS za hitno upozoravanje građana automatski podrazumeva jednu određenu teritoriju, reč je o manjoj grupi građana, manjem broju lica koji treba da dobiju SMS i za očekivati je da ta poruka ide brže. Ali da bi išla brže, izazov je u tome što sistem mora tehnički da se pripremi, da se tačno pošalje SMS poruka, geografski locira na određenoj adresi - rekla je Tomašević.

Ona je zahvalila telekomunikacionim operatorima i navela je da su oni, pored toga što besplatno šalju sve SMS poruke i obaveštenja, uložili znanje i vreme da svoj sadašnji sistem nadograde.

Najavila je da Ministarstvo informisanja i telekomunikacija (MIT) planira uvođenje CBS sistema u 2025. godini i objašnjava da taj sistem može mnogo brže da dođe do velikog broja građana od SMS-a, nevezano za to da li je telefon u romingu ili ne.