30.07.2024.

09:19

Foto: Matematička gimnazija

Vesti

Veliki uspeh srednjoškolaca - Četiri medalje za mlade srpske hemičare! Oglasio se i premijer Vučević: Bravo šampioni!

Međunarodna hemijska olimpijada najprestižnije je takmičenje srednjoškolaca nadarenih za hemiju, a održava se svake godine počev od 1968. Srbija kao nezavisna država učestvuje na ovom takmičenju od 2012. godine, a naši đaci svake godine u državu vraćaju medalje, navodi se u saopštenju.

Tim Srbije, koji su u Rijadu predstavljala četvorica gimnazijalca, ostvario je veliki uspeh – osvojivši jednu zlatnu, dve srebrne i jednu bronzanu medalju.

Oglasio se premijer

Stigle su nove četiri olimpijske medalje za Srbiju, saopštio je danas premijer Srbije Miloš Vučević.

- Medalje su osvojili svi članovi našeg tima na 56. Međunarodnoj hemijskoj olimpijadi, koja je održana u Saudijskoj Arabiji! U konkurenciji 327 takmičara iz 84 države, zlato je osvojio naš Janko Popović iz Matematičke gimnazije - objavio je Vučević i dodao:

- Srebro je pripalo Lazaru Lazareviću iz Valjevske gimnazije i Bogranu Eger, učeniku 8. beogradske gimnazije, dok je bronzani Dušan Đurđević iz Gimnazije Ćuprija. Bravo šampioni! Samo tako nastavite! Sve čestitke i vašim mentorima prof. dr Dušanu Sladiću i prof.dr Niku Raduloviću! I korona se lakše podnosi kada stižu ovako fantastične vesti - poručio je premijer Srbije.

Kao i prethodnih godina, rukovodilac i glavni mentor tima bio je dr Dušan Sladić, redovni profesor Hemijskog fakulteta u penziji, a pripreme učenika vodio je i dr Niko Radulović, dekan Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu, navedeno je u saopštenju.

Profesor Sladić vodi takmičenja srednjoškolada još od devedesetih godina, a bio je i predsednik Srpskog hemijskog društva, čime je stekao veliku popularnost kako među učenicima, tako i među profesorima, pa se neretko najbolji učenici smatraju članovima "Sladićeve garde”.