Autor: Informer.rs

30.07.2024.

16:19

Foto: Foto: pixabay

Vesti

3 najveća razloga zbog kojih kafa poskupljuje

Jedan od glavnih razloga za rast cena kafe je povećanje cena sirovina, posebno robuste i arabike.

Robusta, koja se često koristi za pripremu espresso kafe zbog svog intenzivnijeg ukusa i višeg sadržaja kofeina, beleži značajan porast cena. Ovo je delom posledica smanjenja proizvodnje u ključnim zemljama, poput Brazila i Vijetnama. Dok je robusta važna za proizvodnju kafe sa jačim i punijim ukusom, arabika, koja je cenjena zbog svoje blage i složene arome, takođe beleži rast cena. Ova vrsta kafe je posebno osetljiva na klimatske promene, koje utiču na prinos i kvalitet zrna. A poslednjih godina, taj uticaj je bio prilično negativan.

Osim promene cena sirovina, važnu ulogu igraju i logistički problemi, kao što su napadi Huta u Crvenom moru na teretne brodove, koji ih prisiljavaju da koriste alternativne rute, poput obilaska oko Afrike i Rta Dobre Nade, umesto Sueckog kanala.

Ovo produžava tranzitno vreme brodova iz Azije ka Evropi sa 30 na 90 dana, što znatno povećava troškove transporta i cene sirove kafe.

Kada je transport otežan, troškovi dostave se povećavaju, a to na kraju osete potrošači. Samim tim, kafa postaje skuplja za kupce, jer dodatni troškovi logistike dovode do viših cena na tržištu.

Investicioni fondovi, takođe, igraju veliku ulogu. Kada ulažu u sektor kafe, oni povećavaju potražnju, a samim tim i cenu. Kada velika količina kapitala uđe u tržište kafe, to može dovesti do oscilacija cena, koje se potom prenose na potrošače.

Ovakvi investicioni pritisci dodatno komplikuju situaciju i čine tržište manje stabilnim.

Sve ove komponente zajedno čine kompleksnu sliku uzroka rasta cena kafe. Razumevanje ovih faktora može pomoći da se lakše prihvati nova realnost u svetu kafe, a ta nova realnost jeste da smo u nestabilnom periodu i da se, kako stručnjaci prognoziraju, mogu očekivati i nova poskupljenja.