30.07.2024.

18:35

Foto: RINA

Vesti

Prasetina 2.500, jagnjetina 3.000, a domaći doručak 500 dinara! Ovo su cene za Sabor trubača u Guči, a evo kakva situacija je sa smeštajem

Već tradicionalno svi smeštajni kapaciteti su rezervisani mesecima unazad, a ono o čemu se uvek priča kad je u pitanju ova manifestacija jesu cene. Sudeći prema trenutnim informacijama one će biti nešto niže nego prošle godine, a organizatori se nadaju da neće biti "divljanja cena" od strane pojedinih ugostitelja.

- Mi imamo naše stalne goste i krevet je 30 eura po osobi za noć. Hrana se plaća naknadno, domaći doručak je 500 dinara, tanjir svadbarskoh kupusa 600 dinara, praseće pečenje 2500, a jagnjetina 3.000 dinara. Kod nas više slobodnih mesta nema, odavno je sve rezervisano. Ostalo je samo da sačekamo goste, kaže za RINU Jelena Udovičić iz Guče.

Informer

Da ove godine cene neće biti nešto negativno po čemu će se jedinstvena smotra u svetu pominjati, nada se i prvi čovek opštine Lučani, Milivoje Dolović.

- Mi kao lokalna samouprava nemamo ovlašćenja da propisujemo cene hrane i pića, ali u dogovoru sa ugostiteljima došli smo do zajedničkog dogovora, da cene u lokalima budu niže nego što je to bio slučaj prethodnih godina. Želimo da ispoštujemo naše saboraše i na taj način, tako da će na predstojećem Saboru trubača u Guči biti mesta gde će biti i te kako pristupačne cene, naglašava Dolović.

Koliki je značaj ove manifestacije za sve Dragačevce, suvišno je i govoriti, a ono što je primetno poslednjih godina jeste činjenica da se truba zaista vraća svojim korenima.

- Svake godine sa velikom srećom dočekujemo Sabor, jer mi Dragačevci vreme ne merimo od nove godine do nove godine, već od sabora do sabora. Priprema je protekla kako treba, sve je spremno za početak još jedne manifestacije koja je Guču prosllavila u čitavom svetu. Spremili smo bogat kulturno-zabavni program, 16 orkestara se bori za prestižnu titulu. Ove godine imamo i poseban kuriozitet jer će svoj koncert na Saboru imati osam majstora trube, kaže Dolović.

On još jednom poziva sve da dođu i uživaju u pravoj srpskoj atmosferi, uz zvuke trube i domaću hranu. Što se tiče smeštaja, jedina varijanta za oni koji ga do sada još uvek nisu rezervisali jesu okolne opštine Ivanjica i Arilje, kao i grad Čačak.