31.07.2024.

09:11

Foto: Shuterstock

Vesti

Boli glava od korišćenja kartica u inostranstvu! Isplata keša sa bankomata najmanje 3% od transakcije, i to nije sve

Iako prilikom plaćanja u prodavnicama i restoranima u inostranstvu većina banaka ne zaračunava proviziju vlasnici debitnih kartica treba da računaju da će im rezervacija novčanih sredstava zbog kursnih razlika uvećati iznos za jedan odsto.

Na prvi pogled to ne izgleda mnogo, ali bi za 10 dana odmora zbog korišćenja kartica sa računa mogla da vam ispari poprilična suma novca.

U OTP banci ističu da je plaćanje karticom na prodajnom mestu trgovca u inostranstvu bez naknade za njihove kreditne i debitne kartice.

- S obzirom na to da se ovde pominju kursne razlike, najbitnije je reći da se za konverziju iz valute EUR u valutu RSD primenjuje prodajni kurs Banke za devize na dan transakcije. Isplata gotovog novca korišćenjem kartice na bankomatu drugih banaka u inostranstvu je za debitne kartice tri odsto od iznosa transakcije (min.360 RSD), dok je za kreditne kartice tri odsto od iznosa transakcije (min. 300 RSD). Kao što je našim klijentima poznato, odličan benefit na nivou OTP grupe jeste da je isplata gotovog novca korišćenjem debitne kartice u inostranstvu na bankomatu banaka članica OTP grupe bez naknade - objašnjavaju u OTP banci.

Da bi pre puta građani trebalo da skoknu do svoje banke i raspitaju se o bezbednom plaćanju u inostranstvu i informišu se o dostupnim uslugama i benefitima koji im mogu biti značajni, savetuju iz Erste Banke.

- Kod debitnih kartica nema dodatne naknade, naročito ako je devizna kartica vezana za valutu u kojoj se i vrši plaćanje (npr. EUR karticom plaćamo u Austriji). Kod kreditnih kartica mogu da postoje naknade za plaćanje, do jedan odsto od iznosa transakcije. Treba imati u vidu da se, prilikom obračuna kursnih razlika, uzima prodajni kurs banke - kažu u Erste banci.

Provizije i do 3,33 odsto

Na sajtu Rajfajzen banke piše da je isplata novca korišćenjem debitne kartice na bankomatima u inostranstvu košta 3 evra plus jedan odsto od iznosa transakcije, dok isplata gotovog novca korišćenjem debitne kartice na šalterima u inostranstvu košta 3 evra plus 1,33 odsto od iznosa transakcije.

Plaćanje robe i usluga u inostranstvu košta jedan odsto od iznosa transakcije. Isplata gotovog novca korišćenjem kreditne kartice u inostransvu košta 3odsto od iznosa transakcije, dok se 3,33% od iznosa transakcije naplaćuje isplata novca na šalterima banaka u inostranstvu.

U toj banci ističu i da troškovi podizanja novca na bankomatima u inostranstvu zavise od nekoliko faktora, uključujući naknade banke, vrstu kartice koju koristite, kao i zemlju u kojoj se novac podiže.

- Važan savet za sve koji ovog leta putuju u inostranstvo je da tokom putovanja podižu manje iznose na bankomatima banke, novac sa bankomata najbolje one banke koja pripada istoj mreži banaka kao i njihova matična banka, kako bi izbegli plaćanje naknada - kažu u toj banci i preporučuju korišćenje platnih kartica u inostranstvu, kao najsigurnijeg načina plaćanja koji nudi zaštitu od krađe i može se lako blokirati u slučaju gubitka.

Da se provizija na plaćanja debitnim i kreditnim karticama u inostranstvu ne naplaćuje, ali da klijent ima trošak konverzije ukoliko se plaćanje vrši u valuti koja nije evro, potvrđuju i u UniCredit banci.

- Provizija na podizanje novca sa bankomata debitnom karticom iznosi 1%, minimalno 5 EUR, na kreditne kartice iznosi 2%, minimalno 250 RSD, dok podizanje gotovine na bankomatima UniCredit Grupe debitnim karticama je fiksno i iznosi 1 evro - kažu u toj banci.