31.07.2024.

09:26

Foto: Shutterstock, Ivan Dobricic

Vesti

Važna informacija za sve koji primaju ovu vrstu penzije: Šta biva kada se zaposlite, možete da ostanete bez para

- Primam porodičnu penziju posle smrti muža. Iznos nije veliki a dete od prošle godine nema više pravo na penziju pa sam prinuđena da se zaposlim. Da li ću u tom slučaju da ostanem bez porodične penzije?

Korisnicima porodične penzije koji obavljaju poslove po ugovoru o delu, autorskim ugovorima i sl. ne vrši se obustava isplate penzije pod uslovom da iznos ostvarene ugovorene naknade na mesečnom nivou bude niži od iznosa najniže osnovice u osiguranju zaposlenih, važeće u momentu uplate doprinosa, rekli su joj iz PIO Fonda.

- Ukoliko se korisnik porodične penzije zaposli, tj. zasnuje radni odnos, isplata porodične penzije se obustavlja. Isplata se obustavlja sa danom početka zaposlenja, tj. sa danom prijave na osiguranje. To znači da korisniku porodične penzije kad se zaposli ne prestaje pravo na porodičnu penziju, već se samo obustavlja isplata penzije za vreme trajanja zaposlenja, odnosno obavljanja samostalne delatnosti. Nakon prestanka osiguranja, korisnik treba da se obrati nadležnoj filijali Fonda PIO kako bi se nastavilo sa daljom isplatom porodične penzije - naveli su.