31.07.2024.

09:46

Foto: Informer

Vesti

Oglasila se direktorka "Batuta" povodom novog soja korone "FLiRT": Evo da li je prisutan kod nas i da li će biti sprovedene posebne mere

U Srbiji se beleži povećan broj pozitivnih slučajeva na koronu, i ovaj virus je prisutan u svim starosnim dobima, ali za sada nema rizika po javno zdravlje, ističe dr Verica Jovanović gostujući na "RTS".

- Beležimo veći broj pozitivnih slučajeva, koji ne utiču na promenu epidemiološke slike koja bi nas sve dovela u rizik. Mi podsećamo na značaj primene zaštitnih mera, pogotovo kada je u pitanju pre svega stanje neke hronične bolesti kod osoba koje su starije životne dobi - ističe dr Jovanović.

Ističe da je važno i da se na prvi simptom javimo lekaru.

- Nema potrebe za dodatnim merama, osim individualne zaštite. Apelujem na sve one koji imaju hronične bolesti ili hronična stanja da obrate pažnju ukoliko se javi neko stanje prehlađenosti da odmah pomisle i na kovid - upozorava dr Jovanović.

Kod nas još uvek nije zabeležena "FLiRT" varijanta korone, već cirkulišu drugi oblici kovida, kaže dr Jovanović.

- Podvarijanta koja zahteva određenu pažnju prema klasifikaciji Svetske zdravstvene organizacije, ta "FLiRT" varijanta ima karakteristiku da se veoma brzo prenosi, da zaobilazi imunitet koji smo stekli bilo da je neko preležao kovid ili bilo da smo vakcinisani - kaže dr Jovanović.

Ističe da se simptomi "FLiRT" varijante manifestuju simptomima koji podsećaju na jedno gripozno stanje i počinju pet do šest dana nakon kontakta sa zaraženom osobom.

Ako osetite sledeće simptome neophodno je da ostanete kod kuće i odležite nekoliko dana, savetuje dr Verica Jovanović:

bolove u zglobovima
bolove u grlu
povišenu temperaturu

Testiranje je potrebno samo ukoliko dođe do komplikacija, ističe dr Verica Jovanović.

- Ako je neko u težem stanju usled hroničnih bolesti treba posetiti lekara i prema njihovim indikacijama potrebno je da se obavi testiranje. U ostalim slučajevima ono nije potrebno, ali je potrebno ostati kod kuće i malo odmoriti u cilju povećanja imuniteta - kaže dr Jovanović.

U ovom momentu ne postoji potreba za kovid ambulantom, pa se za sve probleme treba javiti izabranom lekaru.

- Na raspolaganju su i domovi zdravlja i tamo će se postaviti indikacija da li je testiranje potrebno ili ne. Posebna pažnja obraća se na pacijente koji su na bolničkom lečenju, zbog slabosti organizma - kaže dr Jovanović.