31.07.2024.

10:34

Foto: Tanjug/Informer.rs

Vesti

Stanje je alarmantno! Žandarmerija hitno apelovala: U julu se utopilo 14 osoba u Srbiji, ove stvari morate da prestanete da radite

Instruktor ronjenja Žandarmerije Dejan Đurović rekao je za RTS da se od početka godine broj intervencija povećao na 30, a da se samo u julu utopilo 14 osoba.

Govoreći o uzrocima utapanja, istakao je da su različiti, ali da je prvenstveno reč o lošim tehnikama plivanja.

- Onda govorimo o lošem zdravstvenom stanju kupača. Sledeća stvar je alkoholisano stanje, a posle toga već dolaze neke situacije - prejedanje, nebriga o svojoj deci i već stvari koje su mimo naših mogućnosti da saznamo zbog čega se neko utopio - rekao je Đurović.

Napomenuo je da ronioci Žandarmerije najveći broj intervencija imaju na neuređenim kupalištima ili na kupalištima otvorenog tipa, ali da su se ljudi tamo kupali kada nema spasilaca.

- I to je još jedan od velikih problema u Srbiji i ovde, pošto postoje dosta kupališta na otvorenim vodama koji nemaju uređenu spasilačku službu, niti uređeno priobalje za kupanje - istakao je Đurović.

Informer

 

Uputio je apel građanima da vode računa o svom zdravstvenom stanju i o svojim plivačkim mogućnostima.

- Druga stvar je da povedu računa dosta o svojoj deci, pogotovo ako imaju manje od 12 godina, da decu ne puštaju samu u vodu, nego moraju biti pored njih. A onda one ostale stvari kao što je alkoholisano stanje, da ne bi smeli u alkoholisanom stanju da ulaze u vodu. Pogotovo ove visoke temperature, sami znamo da taj alkohol nekoliko puta se pojačava na ovim temperaturama u našem organizmu. Takav subjektivni osećaj se stvara, tako da je to jako rizično, ulaziti u alkoholisanom stanju u vodu - napomenuo je Đurović za RTS.

Govoreći o potrazi za ženom koja je nestala u jezeru Perućac, Đurović je naveo da ronioci Žandarmerije tragaju za njom već treći dan, ali da ne može da govori o detaljima.