31.07.2024.

11:29

Foto: Shutterstock

Vesti

Stipendija, posao, smeštaj i početna plata 100.000 dinara! Ovo je spisak fakulteta u Srbiji koji to nude studentima

Vojna akademija koja pripada Univerzitetu odbrane, Kriminalističko-policijski univerzitet i Akademija za nacionalnu bezbednost u okviru Bezbednosno-informativne agencije su državni fakulteti koje upisuju oni srednjoškolci koji žele da služe otadžbini odnosno da rade u Vojsci Republike Srbije, policiji i BIA. Diplomci nakon završene akademije dobijaju ugovor o radnom odnosu i početnu platu od oko 100.000 dinara (naravno, ima i onih oficira koji u startu imaju veću zaradu). A plata se kreće i do 300.000 dinara.

Osim sigurnog posla u okviru gorepomenutih državnih službi, akademije studentima nude i više nego dobre uslove – stipendiju tokom školovanja, praksu, besplatan smeštaj u internatu u kom borave isključivo njihovi polaznici. Ali, uslovi prilikom upisa akademija su rigorozniji nego kada se prijavljujete na neki od fakulteta. Isto tako, ako odlučite da napustite studije, snosite određene novčane sankcije. Kako funkcionišu ove akademije?

Vojna akademija

Vojna akademija je visokoškolska obrazovna institucija koja postoji više od 170 godina. Nalazi se u sistemu visokog obrazovanja Republike Srbije u okviru kojeg ima akreditovane studijske programe za osnovne akademske, master akademske i doktorske akademske studije.

Školovanje na Vojnoj akademiji podrazumeva obrazovanje, vojnu obuku i vaspitanje budućih oficira. U sastavu akademije nalaze se i dve srednje vojne škole: Vojna gimnazija i Srednja stručna vojna škola. Što se tiče osnovnih studija, postoji više smerova koji traju četiri godine. To su: kopnena vojska, vojno vazduhoplovstvo, ekonomija odbrane, vojnoelektronsko inženjerstvo, tehnološko inženjerstvo materijala i i zaštite, vojnosaobraćajno inženjerstvo i vojnomašinsko inženjerstvo.

Informer

 

Ove školske godine akademija je raspisala konkurs za ukupno 185 kadeta, dok se prijavilo tri puta više. A s obzirom da postoji sedam smerova, jasno je da se prima mali broj studenata po departmanu. Uslovi za upis Vojne akademije su rigorozniji nego kada se prjavljujete za neki drugi fakultet. Pored osnovne dokumentacije, potrebna je i potvrda nadležnog suda i Ministarstva unutrašnjih poslova da se protiv kandidata ne vodi krivični postupak, odnosno da nije osuđivan.

Vrši se selekcija prijavljenih kandidata u delovima. Prvi deo obuhvata psihološku i medicinsko-zdravstvenu procenu. Na medicinsko-zdravstvenu procenu upućuju se samo kandidati koji su zadovoljili kriterijume psihološke procene. Drugi deo selekcije realizuje se sa kandidatima koji su uspešno prošli prvi deo selekcije, u Vojnoj akademiji, gde kandidati nalaze prijemni ispit koji obuhvata proveru znanja iz matematike i proveru fizičkih sposobnosti.

Proveri fizičkih sposobnosti pristupaju samo oni kandidati koji su ostvarili traženi broj poena na proveri znanja iz matematike. Praksa pokazuje da mnogi kandidati u startu „otpadnu“, jer ne prođu lekarski pregled.

Školovanje, prava i obaveze kadeta

Za vreme školovanja kadeti Vojne akademije imaju status vojnog lica, u skladu sa Zakonom o Vojsci Srbije. Troškove školovanja obezbeđuje Ministarstvo odbrane. Tokom školovanja obezbeđen je besplatan smeštaj i ishrana u internatu Vojne akademije, a kadetima je na raspolaganju kvalitetna zdravstvena zaštita, potrebni udžbenici i školski pribor, vojna odeća i obuća, sportska oprema, novčana primanja od 15.000 do 25.000 dinara (u zavisnosti od uspeha i godine školovanja), troškovi prevoza za vreme semestralnih raspusta i drugo.

Nakon uspešno završenog školovanja u Vojnoj akademiji, kadeti se primaju u profesionalnu vojnu službu i proizvode u čin potporučnika odgovarajućeg roda-službe. Obavezni su da stupe na dužnost određenog za profesionalnog oficira Vojske Srbije i da u profesionalnoj vojnoj službi ostane onoliko vremena koliko je škola sprovedena na osnovu zakona o broju godina pored službenosti u garnizonu po potrebi službe, a shodno Zakonu o Vojsci.

Informer

 

U slučaju prekida školovanja zbog slabog uspeha, na lični zahtev ili neispunjenja obaveza regulisanih ugovorom o školovanju, lica na školovanju u obavezi su da nadoknade troškove školovanja.

Kadet koji ne ostvaruje ispitne obaveze gubi status kadeta i otpušta se iz Vojne akademije, uz obavezu polaganja zaostalih ispita do početka naredne školske godine. Nakon polaganja zaostalih ispita, upisuje narednu godinu školovanja u mlađoj klasi. Upisivanje školske godine u mlađoj klasi može se odobriti samo jednom u toku studija.

U slučaju da kadet izgubi pravo školovanja dužan je da nadoknadi troškove školovanja Vojnoj akademiji čiji iznos zavisi od vremena provedenog na školovanju i studijskog programa na kome se školuje kadet. Postupak prijema u Vojnu akademiju završava se pre upisa na druge fakultete, pa u slučaju da ne ispunite kriterijume zahteva, obaveštenje o prijemu na Vojnu akademiju dobijate tokom meseca, tako da ne gubite mogućnost konkursa na nekom drugom fakultetu.

Prema poslednjim podacima sa sajta Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, plata u ovom sektoru kreće se do skoro 300.000 dinara odnosno 297.758 u zavisnosti od sektora i senioriteta pozicije.

Kriminalističko-policijski univerzitet

Kriminalističko-policijski univerzitet je jedina visokoškolska ustanova koja školuje buduće pripadnike Ministarstva unutrašnjih poslova. Kao i Vojna akademija, i ovaj univerzitet raspisuje konkurs u aprilu, dok su već u maju polaznici upisani. Postoje tri departmana odnosno smera u okviru univerziteta: kriminalistika, informatika i računarstvo i forenzika. Kriminalistika traje tri godine, a druga dva smera četiri godine.

Tokom studija, budžetskim studentima obezbeđeni su smeštaj i ishrana, uniforme, udžbenička literatura i sva materijalno-tehnička sredstva neophodna za realizaciju posebnih oblika nastave. Studenti primaju stipendiju u iznosu do 15.000 dinara mesečno.

Informer

 

Pored opštih uslova konkursa, kandidati moraju ispunjavati i zakonom utvrđene bezbedne uslove za prijem u radni odnos u Ministarstvu unutrašnjih poslova, kao i posebne uslove u pogledu zdravstvenog stanja i morfološkog statusa, psiholoških sposobnosti i sposobnosti.

Uslovi morfološkog statusa za kandidate muškog pola su telesna visina najmanje 1,70 m i telesna težina u toleranciji do 10 kg više, odnosno, do 10 kg manje u odnosu na telesnu visinu umanjenu za 100 cm. Za kandidate ženskog pola su telesna visina najmanje 1,63 m i telesna težina u toleranciji do 3 kg više, odnosno, do 12 kg manje u odnosu na telesnu visinu umanjenu za 100 cm. Diplomiranim studentima obezbeđen je posao u Ministarstvu, a prema poslednjim podacima, plate u policiji kreću se i do 200.000 dinara.

Akademija za nacionalnu bezbednost

Akademiju za nacionalnu bezbednost koja se nalazi u okviru BIE je relativno mlada visokoškolska ustanova koju je osnovala Vlada Republike Srbije 2013. godine. ANB svake godine upisuje po 30 studenata na program osnovnih i master akademskih studija Nacionalna bezbednost. Prijavi se, pak, stotinak kandidata.

Pored opštih uslova za upis, kandidati moraju ispunjavati i posebne uslove u pogledu godina života (kandidati rođeni 2004. godine i mlađi). Zatim, u obzir ulaze i zdravstvene i psihofizičke sposobnosti, a vrše se i bezbednosni uslovi kandidata.

Kandidati su obavezni da se podvrgnu lekarskom pregledu, testu psihofizičkih sposobnosti i testu na upotrebu psihoaktivnih supstanci. Oni koji ispunjavaju opšte i posebne uslove rade prijemni ispit koji se sastoji od testa iz srpskog, istorije i testa fizičkih sposobnosti. I studentima BIE obezbeđen je besplatan smeštaj odnosno internat, udžbenici za one koji su na budžetu, kao i stipendija u iznosu od 13.000 dinara. Nakon završenih studija, diplomci dobijaju ugovor o radnom odnosu i dobijaju početnu platu od 100.000 dinara.