31.07.2024.

11:45

Foto: Tanjug

Vesti

Najefikasnije u zemlji: Pohvala izvestioca Višem javnom tužilaštvu u Beogradu

Iz Izveštaja takođe proizlazi da je Više javno tužilaštvo u Beogradu najefikasnije javno tužilaštvo u zemlji kada je u pitanju borba protiv trgovine ljudima, iako se u svom radu na ovoj vrsti predmeta suočava sa brojnim izazovima.
Više javno tužilaštvo u Beogradu obavestilo je Nacionalnog izvestioca da su u periodu od 1. januara do 31. oktobra 2023. godine za krivično delo Trgovina ljudima iz člana 388. Krivičnog zakonika podnete prijave protiv 24 lica.

Dokazne radnje sprovedene su u dva predmeta. a istraga u sedam predmeta. U navedenom periodu bilo je osam optuženja.
Ukazujemo da je nakon izveštajnog perioda, u toku 2024. godine povećan broj specijalizovanih javnih tužilaca za borbu protiv trgovine ljudima koji su i kontakt tačke za saradnju sa policijom i drugim državnim organima u otkrivanju i procesuiranju ovih krivičnih dela.
Odlukom glavnog javnog tuzioca imenovana su još tri javna tužioca za kontakt tačke.
Podsećamo da je u drugoj polovini 2022. godine Služba za podršku žrtvama i svedocima rodno zasnovanog nasilja Višeg javnog tužilaštva u Beogradu oformila namensku prostoriju za ispitivanje posebno osetljivih svedoka, gde svoje iskaze daju i žrtve trgovine ljudima, a što je vrlo značajno kako bi se žrtve osećale sigurno i zaštićeno tokom krivičnog postupka.
Nacionalni izvestilac obišao je konkretne prostorije u septembru mesecu 2023. godine.

Glavni javni tužilac VJT u Beogradu izrazio je zadovoljstvo što je u Izveštaju prepoznat trud institucije na čijem je čelu kada je pitanju borba protiv trgovine ljudima i poručio da će u narednom periodu biti pojačan fokus na krivičnom gonjenju učinilaca ovih krivičnih dela.