31.07.2024.

14:58

Foto: printscreen

Vesti

Oglasio se Siniša Mali sa najnovijim brojkama: Srbija beleži ekonomski rast od 4,5% u prvoj polovini godine

Ovaj rast premašuje inicijalne projekcije i predstavlja nastavak pozitivnog trenda započetog prvom polovinom godine, gde je rast iznosio 4,7%.

"Ovo su odlične vesti koje potvrđuju da naša ekonomija dobro stoji, da nastavljamo da napredujemo uprkos svim globalnim izazovima, i da samim tim vodimo ispravnu ekonomsku politiku. Pored toga što BDP raste i više nego što je to predviđeno projekcijama, nezaposlenost nastavlja da pada, imamo rekordno visoke strane direktne investicije, a javni dug pod kontrolom." - istakao je Mali.

Sektori koji su najviše doprineli ovom rastu su usluge, sa posebnim naglaskom na trgovinu, saobraćaj, turizam, IKT i stručno-tehničke usluge, koje su zabeležile rast od 5% međugodišnje. Industrijska proizvodnja takođe pokazuje napredak od 2,1%, uprkos izazovima kao što su smanjena spoljna tražnja i remont kapaciteta. Građevinarstvo beleži rast od oko 10%, što se pripisuje nastavku infrastrukturnih projekata i povećanju privatnih investicija.

Ovakvi rezultati daju osnovu za optimistične projekcije za ostatak godine, sa očekivanjima da bi ukupan rast BDP-a u 2024. mogao dostići čak 4%.

Ministar Mali izrazio je ponos zbog ovih rezultata i naglasio posvećenost vlade daljem radu i izgradnji ekonomije.

Ova vest dolazi u trenutku kada Srbija nastoji da se pozicionira kao privlačna destinacija za strane investicije, dok istovremeno nastoji održati fiskalnu disciplinu i ekonomsku stabilnost.", napisao je Mali.