31.07.2024.

15:09

Foto: Printscreen, Pngwing

Vesti

Sjajna vest za dužnike! Ograničavaju se kamate na ove kredite: Guvernerka Tabaković najavila nove mere

Guverner Narodne banke Srbije Jorgovanka Tabaković najavila je danas da će se na jesen pred poslanicima naći izmene i dopune Zakona o zaštiti korisnika finansijskih usluga.

- Nadam se da ćemo se u toku jesenjeg zasedanja videti sa novim predlogom zakona koji građanima Srbije mnogo znači i da ćemo iskoristiti mogućnost podnošenja zakonskih inicijativa da ograničimo visinu kamatnih stopa na stambene kredite, ali da isto tako i ograničimo visinu negde nominalnu, negde efektivnu kamatnih stopa na dozvoljeni i nedozvoljeni minus, ali isto tako i na gotovinske i potrošačke kredite - poručila je Tabakovićeva u Skupštini Srbije u raspravi o amandmanima na izmene i dopune Zakona o platnim uslugama.

Ona je najavila da će ubrzo biti otvorena javna rasprava i pozvala je sve da učestvuju u njoj. Tabakovićeva je kazala da je reč o zajedničkom naporu Vlade Srbije, predsednika Aleksandra Vučića i Narodne banke Srbije.

Podsetimo, NBS je, zbog rasta euribora i poskupljenja otplate kredita, sa ciljem da zaštiti dužnike, ograničila kamatne stope za građane koji su korisnici prvog stambenog kredita sa promenljivom kamatnom stopom, a čiji ugovoreni iznos ne prelazi 200.000 evra. Ovim dužnicima je privremeno ograničena nominalna kamatna stopa za period od narednih 15 meseci, do kraja 2024. godine.