31.07.2024.

15:15

Foto: Arhiva

Vesti

PKS: Neodgovorne izjave pojedinaca izazivaju posledice na rudarski sektor!

Kako se navodi u saopštenju, takve neodgovorne izjave izazivaju velike posledice na kompletnu delatnost rudarskog sektora i rudarstvu komplementarnih industrija, kao i na privredu Srbije. 
Selektivna i pogrešna tumačenja geoloških podataka u javnosti izaziva negativno raspoloženje prema pojedincima i firmama koje posluju u sektoru rudarstva, što dovodi do prekida geoloških istraživanja strateških mineralnih resursa na svim aktivnim istražnim prostorima. 

Samo u prvoj polovini 2024. ugašeno je 16 firmi iz oblasti rudarstva, dok je prošle godine ugašeno još 33 kompanija. 

Zaustavljena su i i nova ulaganja i investicije što direktno utiče i na privredu i privredni rast i doprinos rudarstva kao sektora bruto nacionalnom dohotku, dodaje se u saopštenju.

Rudarstvo je baza za veliki broj privrednih grana, te iz PKS upozoravaju da bi nastavak ove kampanje mogao da dovede do drastičnog usporavanja razvoja sektora rudarstva, pa i do njegovog gašenja. 

Kako navode, tamo gde su rudnici zatvoreni došlo je do obustave rudarske aktivnosti usled različitih faktora, dok su u područjima gde su otvoreni novi rudnici, obrazovane nove firme i upošljeno lokalno stanovništvo.

Iz PKS traže uspostavljanje dijaloga unutar rudarske struke, sistemskim pristupom zasnovanim na znanju i uvažavanju argumenata i činjenica potvrđenih od relevantnih, strukovnih i naučnih organizacija. 

Podsećamo da je Srbija potpisnica UN globalnog dogovora o klimi, da je usvojila ključna strateška dokumenta koja će omogućiti dekarbonizaciju ne samo energetike, već ukupne industrije Srbije uključujući i rudarstvo.

Posebna pažnja posvećena je sprovođenju zelene tranzicije, a sektor rudarstva je identifikovan kao ključan, dodaje se u saopštenju.