31.07.2024.

19:31

Foto: Pexels/Pngwing

Vesti

Ukoliko na vreme ne platite kaznu iz Grčke, cifra može dostići i 2.850 evra? Evo šta turistima zadaje najviše muke!

On preporučuje da se pre odlaska u inostranstvo vozači dobro raspitaju o saobraćajnoj signalizaciji i o propisima koji važe u toj zemlji.

- Savetujem ljudima da se ne bave logikom u saobraćaju, kada idu u Grčku, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu, uopšte u države u okruženju. Moraju da provere da li se nešto bitno razlikuje od naših propisa - savetuje Vujanić.

Stručnjak za saobraćaj je dao nekoliko primera na osnovu kojih možemo da utvrdimo razliku između tumačenja saobraćajnih znakova.

Informer

 

Posebno treba obratiti pažnju na znak sa precrtanom jednom ili dve uspravne linije, pogotovo ako se on nalazi u ulicama blizu plaža. U pitanju je zabrana parkiranja u parnim i neparnim mesecima.

- To znači da je neparnog meseca sa leve, a parnog sa desne strane zabranjem parking. Kod nas se taj saobraćajni znak odnosi na neparne i parne dane. Ako to pogrešite, u Grčkoj će vam skinuti tablice i nećete moći da zemlju, a tablice možete dobiti posle 20-ak dana. Moraćete da ostanete - ističe Vujanić i dodaje:

- Sve te nepravilnosti, odnosno razlike u propisima, mogu nam naneti probleme ako ih na vreme ne uočimo i ne znamo.

U Grčkoj naplate kazni su od 80 evra, a ukoliko je ne platite na vreme, može da dostigne i iznos od 2850 evra, a u kojim situacijama ipak možete da napustite zemlju.

- Ukoliko kazna koju ste dobili nije stigla u njihov sisitem na graničnom prelazu, možda i možete da napustite tu zemlju. Ali ako je kazna prošla kroz sisitem MUP-a nećete moći da naspustite zemju dok istu neplatite ali isto tako nećete moći ponovo da uđete u tu zemlju ako ne platite kaznu - priča Vujanić.