01.08.2024.

10:57

Foto: Instagram/printskrin

Vesti

Srbija je osvojila srebro ali ne na Olimpijskim igrama: Genijalac Bogdan ogrnut srpskom zastavom stigao iz Saudijske Arabije!

Naš tim u Rijadu predstavljala su četvorica gimnazijalca koja su osvojila jednu zlatnu, dve srebrne i jednu bronzanu medalju. Bogdan je jedan od njih. Kući je doneo srebro sa najprestižnijeg takmičenja srednjoškolaca nadarenih za hemiju.

- Nisu se još slegli utisci, ali iskreno nisam očekivao da ću osvojiti srebro. Mislim da će mi se tek slegnuti utisci vremenom i da ću shvatiti kakav je to uspeh koji smo svi ostvarili - rekao je Bogdan priču za Telegraf.rs.

Ove godine završio je Osmu beogradsku gimnaziju u kojoj je pohađao smer za nadarene učenike iz biologije i hemije, a kaže da se za ovo takmičenje pripremao od septembra prošle godine. Nakon toliko truda i odricanja, uspeh je morao da dođe, a Bogdan kaže da nimalo nije bilo lako.

- Takmičenje se sastoji iz dva dela. Iz praktičnog koje nosi 40 poena, i iz teorijskog dela koji je u stvari rađenje zadataka i ono nosi 60 poena. Teorijski deo nosi više poena i zato sam njega više i vežbao, ali i i zato što praktični deo ne mogu sam da vežbam kod kuće, jer nemam laboratoriju. Sam sam počeo da se spremam u septembru i nisam ni znao da li ću ići na takmičenje, unapred sam se pripremao.Učio sam iz raznih knjiga pretežno stranih i najviše mi je pomoglo upravo rešavanje testova sa prošlih godina. Tako da sam se na to fokusirao - otkriva Bogdan.

Najveća podrška su mu roditelji

Sa hemijom se prvi put susreo u sedmom razredu i tada je otišao na prvo takmičenje iz tog školskog predmeta. Shvatio je da je hemija prava nauka za njega

- Sviđaju mi se hemijske reakcije. Ono što je možda nekome čudno, meni se ne sviđa laboratorija, više volim zadatke iz oblasti hemije, jer je to neka mešavina. Ima i malo matematike i fizike što i ne volim najviše, ali nekako kroz hemiju one budu mnogo lepše - priča Bogdan.

Kako kaže, ništa ne bi bilo isto bez podrške porodice, prijatelja i profesora koji su mi izlazili u susret u danima kada je morao da odsustvuje iz škole zbog velikih takmičenja.

- Najveća podrška su mi mama, tata i sestra. U srednjoj školi mi je bila velika podrška razredna, Nevena Ostojić i nastavnica hemije, Irena. Škola mi je izlazila u susret da mogu da izostajem kada imam tako velika takmičenja i da mogu da se fokusiram na pripremu - objašnjava ovaj skromni momak i dodaje da je zahvalan svima koji su mu uputili čestitke koje mu ne prestaju da mu stižu.

Informer

 

Želi da postane lekar

- Odabrao sam medicinu i upisao sam Medicinski fakultet kao prvi na listi bez polaganja prijemnog. Želeo bih u budućnosti da budem lekar, ali još uvek nisam tačno odlučio na koju bih specijalizaciju - kaže Bogdan.

Uz puno truda, odricanja i uz pomoć profesora mentora srpski đaci otišli su u Saudijsku Arabiju i od 87 država koje su učestvovale na takmičenju i skoro 350 učenika iz svih krajeva sveta, Srbija je osvojila čak četiri medalje.

Učenik beogradske Matematičke gimnazije Janko Popović osvojio je zlatnu medalju, Lazaru Lazareviću iz valjevske gimnazije i Bogdanu Egeru iz Osme beogradske gimnazije pripale su srebrne medalje a Dušanu Đurđeviću iz gimnazije u Ćupriji bronzana.

Hemijska olimpijada održava se svake godine počev od 1968. Srbija kao nezavisna država učestvuje na ovom takmičenju od 2012. godine, a naši đaci svake godine u državu vraćaju medalje.

Rukovodilac i glavni mentor tima bio je, redovni profesor beogradskog Hemijskog fakulteta u penziji, Dušan Sladić a pripreme učenika vodio je i dekan Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu Niko Radulović.