01.08.2024.

13:49

Foto: printscreen

Vesti

Da li penzioneri mogu da spoje staž iz dve države i ostvare penziju? Stigao odgovor PIO fonda

Radim kao medicinska sestra u Sloveniji već tri godine, kao državljanka Srbije. Pre toga sam 14 godina isti posao radila u Srbiji, navodi ona.

Kaže kako namerava da i dalje radi u Sloveniji, a kad završi radni vek da se vrati u Srbiju pa je zanima da li može da spoji staž iz Srbije i Slovenije i da prima jednu penziju.

Prava iz penzijskog i invalidskog osiguranja po međunarodnim ugovorima ostvaruju osiguranici koji su navršili deo staža u Republici Srbiji, a deo staža u drugoj državi s kojom je Republika Srbija potpisala i primenjuje ugovor o socijalnom osiguranju, s tim što se prava ostvaruju po nacionalnim zakonima koji važe u svakoj od tih država.

U slučajevima da podnosilac zahteva ispunjava uslove za priznavanje prava na penziju samo na osnovu staža navršenog u Republici Srbiji, odnosno ukoliko ima najmanje 15 godina staža osiguranja za koje su plaćeni doprinosi, utvrđuje se pravo na samostalnu penziju.

Ukoliko podnosilac zahteva nema dovoljno staža u Republici Srbiji za samostalnu penziju, da bi mu bilo priznato pravo na penziju domaći staž se sabira sa stažom osiguranja navršenim u državi ugovornici i utvrđuje se pravo na takozvani srazmerni deo penzije, s tim što svaka država isplaćuje penziju samo za deo staža koji je navršen u toj državi.

Tačnije rečeno, Fond PIO isplaćuje penziju samo na osnovu staža koji je navršen po propisima Republike Srbije, dok za staž ostvaren u drugoj državi penziju isplaćuje nosilac penzijskog i invalidskog osiguranja te države.

Zahtev za ostvarivanje prava za građane koji imaju prebivalište u Srbiji podnosi se Fondu PIO, a Fond, u ime podnosioca zahteva, pokreće postupak ostvarivanja prava u drugoj državi.