01.08.2024.

16:05

Foto: Pixabay

Vesti

Stižu nam "suzne noći": Ovaj nebeski spektakl biće vidljiv iz svih krajeva Srbije

Deo srećnih posmatrača biće i stanovnici Srbije, a kako bi najbolje ispratili ovaj fenomen, potrebno je da se poklopi nekoliko ključnih okolnosti.

Kako je za objasnio Milan Jeličić, sekretar Astronomskog društva "Ruđer Bošković", "Perseidi" su jedan od najpoznatijih i najbogatijih meteorskih rojeva, a potiču od ostataka kometa Svift-Tatl.

- Komete imaju eliptičnu orbitu i nekada su dalje, a nekada bliže Suncu. Prilikom obilaska oko Sunca, delovi komete se raspadaju, a čestice nastavljaju da kruže njenom putanjom - objašnjava Jeličić i dodaje da je rep duži, što je kometa bila bliža Suncu.

Kada te čestice, a zapravo sitni ostaci komete uđu u Zemljinu atmosferu, dolazi do trenja koje izaziva njihovo sagorevanje i konačno stvara svetlosne tragove na noćnom nebu - meteorsku kišu.

Ovaj meteorološki fenomen zabeležen je u tekstovima još od antike, a starim Rimljanima bio je poznat kao "suzne noći". U narodu se verovalo da meteori predstavljaju suze svetog Lavrentija koje padaju na Zemlju, zbog čega se često povezivao s legendom o njegovom mučeništvu.

Meteorski roj vidljiv i na nebu iznad Srbije

Prema rečima sagovornika, iako će kiša meteora Perseida biti vidljiva u čitavoj Srbiji, malobrojna su mesta odakle će se ovaj nebeski spektakl zaista videti u svom punom sjaju.

- Razlog za to su takozvana svetlosna zagađenja, odnosno činjenica da je malo mesta u našoj zemlji koja nisu osvetljena. Kada govorimo o Beogradu, mi kažemo da je to grad sa pet miliona sijalica i to čini posmatranje meteora gotovo nemogućim. Primera radi, sa Kalemegdana smo uspeli uočiti samo sedam meteora prilikom jednog od prethodnih posmatranja - navodi sekretar Astronomskog društva "Ruđer Bošković".

Organizovano posmatranje na Avali

Ipak, kao lokaciju koja "najviše obećava" kada je reč o posmatranju predstojećeg fenomena preporučuje Avalu, ali i bilo koju planinu u Srbiji, gde je jedini preduslov da ima što manje osvetljenja i da je nebo iznad vedro.

- Kada je reč o organizovanom posmatranju, ove godine će to biti na dve lokacije na Avali i to kod Avalskog tornja i kod Meštrovićevog spomenika Neznanom junaku, koji se nalazi nešto niže ali će osvetljenje biti svedeno na minimum - navodi Jeličić.

Za posmatranje potrebne samo sopstvene oči

Nikakva specijalna oprema nije potrebna da bi se uživalo u posmatranju meteorskog roja, a iako će nebeski spektakl biti upriličen od 11. do 13. avgusta, najbolja vidljivost se očekuje u noći između 12. i 13. avgusta.

Kiša meteora se posmatra iz ležećeg položaja i to najbolje golim okom. Kada govorimo o vremenu posmatranja, očekuje se da će vidljivost biti najbolja iza ponoći - savetuje poznavalac ove veličanstvene predstave koju nam kosmos priređuje.

Prošle godine u isto vreme, Avalu je posetilo oko 1.000 ljudi koji su željno iščekivali meteorski roj Perseida. 

Uz ćebe ili podlogu za ležanje, ali i odricanje od mobilnih telefona u tih nekoliko sati kako bi se oči navikle na posmatranje sitnih svetlosti, nebo garantuje da će nagraditi najstrpljivije.