01.08.2024.

18:40

Foto: Shuterstock

Vesti

Psiholozi otkrivaju: Da li je nagli prestanak pušenja efikasno rešenje odvikavanja od cigareta?

Takođe, podaci američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti zavisnosti ukazuju da punoletni pušači često nisu ni spremni da prime stručni savet od lekara po pitanju odvikavanja – s obzirom na to da svega polovina njih godišnje poseti doktora i konsultuje se o načinima ostavljanja cigareta, objavio je portal Filternativa.

Stručnjaci napominju da borbu protiv pušenja otežava i činjenica da pušači vrlo često zapravo i ne znaju šta je to što cigarete čini toliko štetnim. Jedno od najukorenjenijih pogrešnih uverenja je da je krivac za bolesti koje se povezuju sa pušenjem nikotin, a zapravo su to katran, ugljen-monoksid i druge štetne supstance koje se oslobađaju iz duvanskog dima tokom sagorevanja cigarete.

Informer

 

Prenošenje tačnih informacija može da ohrabri punoletne pušače, koji ne žele da ostave cigarete, da pređu na naučno dokazane manje štetne alternative bazirane na nikotinu.
Poznata je čuvena teza profesora Majkla Rasela još iz 1976. godine da “ljudi puše zbog nikotina, a umiru zbog katrana”. Danas, pola veka kasnije postoje mnogo bezbedniji načini da se konzumira nikotin, a trajno eliminišu i katran i duvanski dim.

Prema rečima organizatora “Globalnog foruma o nikotinu”, psihologa Gregora Krola, društvo treba edukovati ne zastrašivanjem i zabranama, već informacijama zasnovanim na naučnim istraživanjima.
Pogrešne informacije o duvanskim i nikotinskim proizvodima se šire veoma brzo, a veoma teško se pobijaju.

Krol ističe da efikasna borba protiv pušenja treba da bude zasnovana na konceptu smanjenja štetnosti kroz široku dostupnost manje štetnih nikotinskih i duvanskih proizvoda za punoletne pušače. U tom smislu, Krol razmatranja ili odluke država da dozvole prodaju e-cigareta samo u apotekama, u najmanju ruku smatra čudnim.

Na kraju krajeva, cigarete koje su najštetniji duvanski proizvod, prodaju se bez recepta. To je kao da imamo automobil, ali moramo da idemo u apoteku da bismo kupili sigurnosni pojas. To nema nikakvog smisla. Svaki automobil mora imati sigurnosni pojas – kaže Krol, a prenosi Filternativa.rs.